Депутати предлагат уседналост, изборни районни кметове и преференциална листа

Три законопроекта за изменение и допълнение на Закона за местните избори от общо внесените девет бяха приети на първо четене в пленарната зала в петък. Одобрените проекти са на ДСБ, на Иван Сотиров от ОДС и на Мая Манолова и група депутати от левицата.

Между първо и второ четене от трите проекта ще бъде изработен един, като целта е максимално бързо да бъдат приети промените, преди парламентът да излезе във ваканция, обясни председателят на парламентарната правна комисия Янаки Стоилов.

С отхвърлянето на проектопромените, предложени от НДСВ и ВМРО, отпадна и записаната в тях спорна клауза за задължителното гласуване.

В проектозакона на ДСБ е записано, че право на гласуване се упражнява по постоянен адрес, а кандидатите за общински съветници и кметове ще бъдат проверявани за принадлежност към органите на Държавна сигурност.

Предлага се и последваща проверка на изборните протоколи, за да се разсеят съмненията за гласуване на един избирател повече от един път.

В предложения от Иван Сотиров от ОДС проект е въведен принципът на уседналост в съответствие с европейската практика. Според този принцип избирателят или кандидатът за орган на местната власт трябва да е живял постоянно в съответното населено място определен срок преди изборите. Иван Сотиров предлага този срок да е 12 месеца и той да се доказва с адресната регистрация по постоянен и настоящ адрес или само настоящ адрес.

Промените, предложени от Мая Манолова и депутати от Коалиция за България, предвиждат пряк избор на районните кметове и на кметовете на малките населени места с над 100 жители. Левицата също иска въвеждане на принципа на уседналост, но с минимален срок от 10 месеца.

В проекта на Манолова е записана и възможност за преференциално гласуване за листите за общински съветници, като прагът за преместване на даден кандидат не може да е по-малък от общинската избирателна квота.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?