Депутати предлагат затвор за поругаването на символите на ЕС

Депутати предлагат затвор за поругаването на символите на ЕС

Трима депутати от Реформаторския блок и ГЕРБ предлагат да се криминилизира поругаването на знамето и химна на Европейския съюз (ЕС). Народните представители искат тези непристойни актове да се преследват със същата строгост на закона, както е за българските национални символи. Поправката в наказателния кодекс е внесена от депутатите от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров и Методи Андреев (ГЕРБ).

Според Наказателния кодекс поругаването на герба, знамето и химна на България се наказва с лишаване от свобода до 3 години или с глоба до 3000 лева. Повод за внасянето на това предложение станаха действията на привърженици на "Атака", които на националния празник потъпкаха европейското знаме.

"След присъединяването на България към Европейския съюз – акт на осъзнат и цивилизационен избор, подкрепен от огромната част от българските граждани, знамето на ЕС се поставя редом до българското, а при тържествени събития заедно с българския химн се изслушва и този на ЕС. Престъпленията към европейските символи следва да се преследват и санкционират като престъпления от общ характер", пише в мотивите на законопроекта.

Едновременно с това се предлага изричното криминализиране на проповядването на фашистка, националистическа, комунистическа или друга антидемократична идеология, а наказанието за тези престъпления да бъде лишаване от свобода до 3 години или глоба от 3000 до 5000 лева.

В момента е забранено проповядването на "фашистка или друга антидемократична идеология", а минимален праг за глобите липсва.

Споделяне

Още от Бизнес