Депутати привикаха министър Румен Петков за обяснения

Министърът на вътрешните работи Румен Петков ще дава  обяснения по скандалите от последните седмици пред парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, след като членовете ѝ с мнозинство приеха предложението на ДСБ.

Преди ден депутатът Атанас Атанасов обясни, че партията му настоява за парламентарния контрол заради безпрецедентната полицейска охрана на съдебната палата при разпита на Младен Михалев – Маджо, както и по повод скандала „Овчаров - Александров”. По настояване на ДСБ Петков ще трябва да разяснява и въпроса с охраната на българската част от петролопровода Бургас – Александруполис, за която е направил .

Само трима представители на социалистическата партия във вътрешната комисия са гласували против предложението на ДСБ министърът да бъде „подложен” на парламентарен контрол, който ще се състои на 6 юни.

Подкомисията за контрол върху спецслужбите, оглавявана от Татяна Дончева (БСП), ще изслуша и други длъжностни лица от изпълнителната власт, които трябва да обосноват основателността на охраната, осигурена за свидетеля Младен Михалев – Маджо.

След демонстрираната полицейщина, придружена с обвинения от страната на журналист за нанесен побой от служители на реда и отцепването на централни софийски улици, по които мина кортежът на свидетеля, от МВР и правосъдното министерство обявиха, че при зам.-министъра на правосъдието Димитър Бонгалов  е постъпил „оперативен сигнал”, според който „животът на ключов свидетел е застрашен”.

Как и откога правосъдното министерство получава оперативна информация, обаче никой не обясни.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България