Депутати с почетна награда заради работата си по скандала с Мишо Бирата

Институтът за модерна политика (ИМП) удостои с Почетната грамота за модерен парламентаризъм за 2011 г. членовете на парламентарната подкомисия за контрол на специалните разузнавателни средства.

Наградата се връчва най-вече заради заключенията на парламентарната подкомисия по отношение на скандалните СРС-та, изобличаващи министър-председателя Бойко Борисов в корупция, каза Борислав Цеков, председател на неправителствената организация, цитиран от “Гласове”.

Призът се връчва ден след като американският посланик Джеймс Уорлик изрази учудване защо няма пълно разследване по случая “Мишо Бирата”. Пред бТВ в сряда Уорлик каза: "Аз все още смятам, че трябваше да има пълно разследване на този въпрос, за да се гарантира, че е бил спазен законът по отношение на приложението (на спецразузнавателните средства)".

Скандалът с подслушването на телефона на шефа на митниците Ваньо Танов избухна в началото на миналата година. Тогава в публичното пространство изтече запис на разговор на Танов с премиера Бойко Борисов, в който той му препоръчва да види какво става с проверката на бизнесмена Михаил Миков, известен като Мишо Бирата, собственик на пивоварната в Мездра. Проверката бе прекратена, а бизнесменът бе представян като приятел на президента Първанов. Стана известно още, че са били подслушани разговори на Танов и с вицепремиера Симеон Дянков, и със зам.-директора на митниците Антони Странджев.

Заради изтичането на записите оставка подаде председателят на ДАНС Цветлин Йовчев. Бе  възложена проверка, но не стана ясно какъв е резултатът от нея.

Грамотата от ИМП прие новият ротационен председател на подкомисията Михаил Миков (БСП) , както и колегите му Явор Нотев ("Атака") и Димитър Лазаров (ГЕРБ). Сред мотивите за удостояването на депутатите с учредената от ИМП почетна грамота се подчертава активния парламентарен контрол и критичният и обективен доклад за злоупотребата със СРС от МВР и службите за сигурност от месец февруари 2011 г.

“Работата на подкомисията през изминалата година изигра важна роля за осветляване на прекомерния брой на използване на СРС и на злоупотребите с подслушване и проследяване на интернет комуникациите на гражданите, извършвани системно от МВР и службите за сигурност”, подчерта председателят на ИМП Борислав Цеков. Той припомни, че въпреки обещаните законодателни промени от правителството, година по-късно нищо не е направено.

Споделяне

Още по темата

Още от България