Депутати съдят ФГВБ задето мълчи за публичните участници във фалита на КТБ

Депутати съдят ФГВБ задето мълчи за публичните участници във фалита на КТБ

Народните представители от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов, от ГЕРБ Методи Андреев и от Патриотичния фронт Валери Симеонов обжалват пред Софийския административен съд мълчаливия отказ на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) да каже кои са лицата на публични длъжности, които са съпричастни към източването и фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Нареклата се Група за натиск не е получила в 14-дневен срок отговор на поискани от тях данни по Закона за достъп до обществена.

Депутатите са внесли на 18 ноември във фонда заявление да каже кои политици, лица на висши публични длъжности и партии и свързани лица са замесени в източването на КТБ, тъй като има реална опасност някои от тях да продължават да вземат отговорни решения във връзка с разследването, издирването и разпродажбата на имуществото на КТБ. .

Четиримата посочват, че исканата от тях информация трябва да е част от доклада на международната компания "АликсПартнърс“, която бе наета от ФГВБ да проследи транзакциите с активите на банката. Данните от проучването обаче не са публично достъпни, поради клауза за конфиденциалност в договора между компанията и държавата. Според депутатите в случая общественият интерес трябва да надделее над търговската тайна.

Освен това, съгласно промени в Закона за кредитните институции при вписване на несъстоятелност на банкова институция в Търговския регистър в шестмесечен срок синдикът е длъжен да обяви публично лицата, заемали публични длъжности, включително политически партии, когато те са имали привилегировани депозити в банката, взели са директно или косвено кредити от фалиралата институция, правили са цесии и прихващания на вземания след поставяне на банката под специален надзор или са имали консултантски и други договори с нея.

Предвид вписването на несъстоятелността на КТБ в Търговския регистър на 22 април 2015 г., срокът за изнасяне на данните по този законов текст е изтекъл още на 22 октомври. Въпреки това ФГВБ отказа да отговори в законовия срок.

Административният съд, който ще разгледа жалбата, вече е отменял мълчалив отказ по сходен казус. В началото на ноември тази година Административният съд в София отмени мълчаливия отказ на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да оповести размера на възнагражденията си. Делото тогава беше заведено от народните представители Петър Славов и Мартин Димитров, след като комисията не им предостави исканите данни по подадено заявление за достъп до обществена информация.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?