Депутати се включват в разследването на смъртните случаи в НРС

Депутати се включват в разследването на смъртните случаи в НРС

Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред в сряда реши да създаде работна група от трима депутати, която да събере информация от разследващите органи за смъртта на шефа на архива на  Националната разузнавателна служба (НРС) Божидар Дойчев и на служителя в разузнаването Иван Раков.  Пред членовете на комисията за двата инцидента обяснения дава директорът на НРС ген. Кирчо Киров.

В работната група влизат двама представители на опозицията – Атанас Атанасов (ДСБ) и Борислав Българинов (БНС), тройната коалиция ще се представлява само от Касим Дал, зам.-председател на ДПС. Събраните материали от тримата ще бъдат предоставени на вътрешната комисия, която да ги анализира.

Румен Петков ще обяснява промените в МВР

Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред ще привика вътрешния министър Румен Петков заради смяната в ръководството на Националната служба сигурност (НСС), стана ясно след заседанието на комисията в сряда.

още

Шефът на архива в НРС Божидар Дойчев бе намерен мъртъв в кабинета си на 15 ноември м.г., но информацията за това бе укривана 24 часа. Месец по-късно НРС съобщи за смъртта на служителя си Иван Раков. И двата трагични случая бяха обявени за самоубийства по лични причини още далеч преди да са завършили разследванията. Те съвпаднаха с бурните дискусии и скандали около приемането на новия закон за досиетата.

“При подобни случаи парламентарният контрол е от значение”, мотивира решението за създаване на работна група председателят на комисията Николай Свинаров (НДСВ)

“Към момента нямаме основание да правим изводи, различни от версиите за самоубийство по двата случая в разузнаването”, каза още Свинаров. По неговите думи депутатите от комисията са получили достатъчен обем информация и по двата случая, а самият Киров заяви, че ги е информирал “в пълнота”.

Противоположно мнение обаче изразиха по-голямата част от членовете на комисията, според които Кирчо Киров изграждал тези и говорил протоколно, повторил и мнението си, че Дойчев и Раков посегнали на живота си по лични причини, нямащи нищо общо с работата им. Освен това шефът на разузнаването бързал за среща с премиера на Италия Романо Проди, който е на официално посещение у нас.

Разузнаването разследва собствения си архив

В сряда стана ясно, че НРС разследва архива си, а  не прокуратурата, както заявиха двама военни обвинители в понеделник.

След като се отчете пред депутатите, Кирчо Киров каза, че военната прокуратура му е възложила да създаде комисия за проверка на архива на службата във връзка със смъртта на Дойчев.

Той създал комисията още преди това. Прокуратурата просто потвърдила действията му и чакала резултат от въпросната комисия, която проверява състоянието на картотеката и дали не са изваждани документи.

Друг е въпросът, че комисията трябва да провери над 10 млн. архивни единици и не се знае кога ще бъде свършена всичката работа.

Комисията е създадена от служители на разузнаването и получава методически указания от ДКСИ. По думите на Киров до момента не са установени липси от архива на разузнаването.

Атанасов и Киров в задочен спор

Преди началото на заседанието на комисията, депутатът от ДСБ Атанас Атанасов (бивш шеф на НСС) съобщи, че ще попита каква е причината ден преди трагичния случай с Божидар Дойчев,  да бъде назначен негов заместник в лицето на Ангел Григоров, служител в разузнаването, и защо в края на декември Григоров е предложен за пенсиониране. Киров ще трябва да отговори на въпроса  дали това има връзка с трагичните инциденти в НРС, добави Атанасов.

Преди да влезе в залата ген. Киров заяви, че Григоров не е бил предлаган и назначаван за заместник на Божидар Дойчев.  Григоров е бил пенсиониран отдавна, още по времето на бившия директор на разузнаването Димо Гяуров. След това е върнат на работа в НРС, но като експерт, на граждански договор. Той нямал нищо общо с архива, дори не бил командирован там, каза ген. Киров.

Атанас Атанасов смята, че трябва да се изясни дали наистина става въпрос за самоубийства, както беше заявено от прокуратурата още преди да започне разследването, а не за убийства.

Атанасов, чиято парламентарна група на ДСБ е инициатор за изслушването на Киров, повтори позицията си, че шефът на НРС е трябвало да бъде отстранен от длъжност докато траят разследванията за двата смъртни случая, защото е заинтересовано лице.

ДСБ освен това постави въпроса защо разследването е възложено на военна прокуратура, тъй като в конкретните случаи разследването е срещу неизвестен извършител и компетентна е цивилната прокуратура. Военната прокуратура се занимава с прикриване на следи, а версията убийство трябва да бъде разследвана много обстойно, каза Атанасов.

Киров ще дава обяснения и за сестрите в Либия

Депутатите от парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ще извикат шефа на НРС още веднъж във връзка със СПИН процеса в Либия.

Николай Свинаров обясни, че медийните нападки между сегашното и бившето ръководство на НРС по този казус ще бъдат предмет на още едно изслушване на от страна на комисията.

Миналата седмица бившият шеф на службата ген. Димо Гяуров каза, че  сегашното ръководство на разузнаването с “калпавите си анализи” е заблудило държавното ръководство за развитието на СПИН процеса в Джамахирията.   

Николай Свинаров първоначално отказваше да свика заседание във връзка със самоубийствата в НРС. След публичните нападки на президента Първанов от миналата седмица, че правителството на НДСВ е отстъпило от националния интерес за АЕЦ “Козлодуй”, царската партия отговори с натиск срещу държавния глава за спецслужбите. Свинаров каза, че президентът, на чието подчинение е НРС и който назначава шефа на службата, трябва също да носи отговорност и да вземе отношение за двата трагични случая, както и за прехвърлянето на вината между бившето и настоящо ръководство на службата за делото в Либия.

Споделяне

Още по темата

Още от България