Депутати ще искат да не се връзват ведомствените бензиностанции с данъчните

Депутати ще искат да не се връзват ведомствените бензиностанции с данъчните

Депутати от различни парламентарни групи ще внесат законопроект за промяна в закона за ДДС, каза председателят на земеделската комисия Румен Христов. Това ще се случи, ако Министерството на финансите не оттегли предложението, което задължава ведомствените бензиностанции на фермерите да монтират нивомери и фискални апарати за връзка с НАП.

Монтирането на тези устройства ще струва между 15 и 20 хиляди на всяка фермерска бензиностанция, изчисляват експертите. Ако изискването не отпадне, много от бензиностанциите ще затворят и тракторите ще трябва да зареждат на обикновените бензиностанции. По закон обаче земеделската техника не може да се движи по републиканските пътища, което означава, че трактори и комбайни няма да има откъде да зареждат и така земеделската дейност ще бъде блокирана, каза Румен Христов, цитиран от БНР в петък.

Според него, вариантите са два, или финансовото министерство да изключи фермерите от наредбата, или депутатите да внесат промяна в закона за ДДС и ефектът да е същият, да отпадне изискването към земеделците. Според Христов, такова предложение ще получи тематична подкрепа от всички парламентарни групи. Възможен е и компромисен вариант - поне с половин година да се удължи срока, в който фермерите да монтират фискални апарати и нивомери.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес