Депутати спешно подготвиха "ценови" поправки в енергийния закон

Нужни са и поправки, свързани с ВЕИ и отделянето на ЕСО от НЕК

Депутати спешно подготвиха "ценови" поправки в енергийния закон

Парламентарната икономическа комисия одобри промени в закона за енергетиката, които позволяват цената на тока да се променя по-често от веднъж годишно, както е сега. Промените вероятно ще бъдат гласувани на първо и второ четене в пленарната зала утре.

Членовете на комисията одобриха и предложението на Йордан Цонев от ДПС за създаване на обществен съвет към ДКЕВР. Срещу него не възрази и присъсващият министър на икономиката и енергетиката в оставка Делян Добрев.

Те обаче отхвърлиха проекта на депутата от "Коалиция за България" Георги Анастасов, който предложи гражданите да могат да се сключват индивидуални договори с "Топлофикация".

В комисията дойдоха икономическият министър в оставка Делян Добрев и неговата заместничка Евгения Харитонова. Присъства и изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов.

Основната поправка, внесена от съпредседателя на Синята коалиция и председател на икономическата комисия Мартин Димитров и от депутата от ГЕРБ Диян Червенкондев предвижда Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да може по-често от едногодишния регулаторен период да променя цените на електроенергията, ако бъдат променени параметрите за ценообразуване. Тази поправка е отговор на многобройните продължаващи повече от две седмици протести срещу цените и ценообразуването на тока за бита.

Мартин Димитров съобщи пред икономическата комисия, че с тази промяна на ДКЕВР ще бъдат дадени повече правомощия и е много важно те да бъдат използвани целесъобразно и правомерно.

Димитров припомни факта, станал известен в понеделник, че в момента целият състав на ДКЕВР е в оставка и е възможно още сега да бъдат избрани нови членове. Той обаче изрази опасения дали на депутатите от това Народно събрание ще им стигне времето процедурно да успеят да изберат нов състав на регулатора, още повече, че от ГЕРБ предложиха членовете на регулатора да се избират с две трети от гласовете на народните представители.

Министърът в оставка Делян Добрев заяви, че подкрепя законопроекта, внесен от Мартин Димитров и Диан Червенкондев, но посочи, че заедно с него трябва да се приемат още спешни промени в Закона за енергетиката.

Други спешни поправки

Според него, например, трябва между първо и второ четене на законопроекта за изменение на Закона за енергетиката да бъдат приети и допълнителни промени, които предвиждат разделянето на НЕК от ЕСО. Ако не бъде приет този текст от това НС и чакаме да се сформира нов парламент, ще минат близо шест месеца, а това ще бъде много голямо забавяне, посочи министърът в оставка.

Той обяви, че тази промяна ще спести на НЕК плащането на около 20 млн. лв. данъци. Ако не бъде направена промяната в ЗЕ, ще трябва да бъдат платени данъци в размер на около 20 млн. лв., което ще влоши финансовото състояние на НЕК, а няма смисъл от това, каза Добрев. Той посочи, че има и становище от Министерството на финансите, че сделката може да бъде изключена от данъчен ефект, но за да стане това, трябва да бъде приета съответната норма в парламента.

Изпълнителният директор на БЕХ Михаил Андонов поясни пред журналисти, че ако прехвърлянето на акциите от НЕК към ЕСО стане по балансова стойност, то няма да има облагане с корпоративен данък и съответно дивидент. Ако обаче това отделяне не бъде разписано в закона, трябва да се направи пазарна оценка и акциите да се продадат по пазарна цена.

Делян Добрев обяви, че трябва да има промяна и в закона за приватизация, която да позволи в "Набуко Интернешънъл" да се включи с 50 процента акционерен дял консорциумът "Шах Дениз 2". Според Добрев тази промяна също е много спешна.

Трябва да помислим и да регламентираме плащанията към ВЕИ  централите, посочи още Добрев. Според мен трябва да бъде променен методът на плащане и средствата от зелена надбавка да бъдат събирани в специален фонд, в който да влизат и 100 процента от средствата от квотите въглероден диоксид, каза Добрев.

Предложението за създаване на фонд, в който да се събират средствата от зелената добавка и квотите въглероден диоксид бе дадено първоначално от ЕВН. На заседанието на комисията то бе подкрепено и от Николай Ненков от КНСБ.

Според Добрев това трябва да стане паралелно с приемането на Закона за опазване на околната среда, за да може, от една страна, да се гарантират плащанията към ВЕИ
производителите, без да се натоварва крайната цена на тока, а от друга страна, ако приходите от квотите парникови газове са достатъчно високи, да се търси възможност за намаляване на надбавката за зелена енергия.

От фонда ще бъдат изплащани средства към производителите на зелена енергия и ако парите във фонда не достигат, те ще получават 80 или 90 процента от средствата за произведената зелена енергия, а останалите суми ще получават в по-късен период, когато има приходи във фонда. Така ще бъдат разтоварени от плащания НЕК и електроразпределителните дружества и парите ще бъдат плащани на ВЕИ производителите директно от фонда.

Добрев подчерта, че всички тези промени са спешни и трябва да се приемат от това Народно събрание, след като бъдат приети впленарната зала промените в Закона за енергетиката, внесени от Мартин Димитров и Диан Червенкондев.

Той отбеляза, че има постъпило предложение от ДКЕВР от енергийния микс за регулирания пазар да бъде изключена енергията, произвеждана по комбиниран способ от заводските централи. Трябва да се прецени дали тази стъпка няма да ни вкара в неизпълнение на европейски директиви, отбеляза министърът в оставка. Той посочи, че другото предложение на ДКЕВР е за една година да бъдат спрени всички плащания към производителите на зелена енергия. Според Добрев обаче това би създало повече проблеми, отколкото би решило, и затова създаването на фонд е по-добър вариант.

Попитан как ще бъдат осигурени средства за погасяване на заема на НЕК към "БНП Париба", чийто падеж е през май, Делян Добрев посочи, че процедурата по намиране на средства за погасяване на заема ще стартира още през тази или следващата седмица. "Все още обсъждаме две алтернативи и е възможно да бъдат приложени и двете", каза Добрев. Андонов  уточни, че едната възможност е вземане на синдикиран или частен кредит от страна на БЕХ, а другата - облигационен заем.

Най-вероятно утре ще е известен и кредитният рейтинг на БЕХ, каза Андонов.

Споделяне

Още от България