Депутати спорят за риска при определяне на плаващите лихви по кредитите

Не може да бъде притеснително банките да определят референтния лихвен процент, защото това е базирано на конкретни параметри, с които потребителите са наясно при сключване на договор с банките. Това заяви пред журналисти в сряда депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на икономическата комисия Стоян Мавродиев в отговор на опасенията на Синята коалиция, че банките могат да злоупотребяват с промените в Закона за потребителския кредит, които влизат в сила от 12 май.

Преди това съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров предупреди, че при допускане на висок бюджетен дефицит и ако се пипа фискалният резерв, има риск от повишение на лихвените проценти по кредитите.

В Закона за потребителския кредит е разрешено банките сами да определят формулата за плаващите лихви по кредитите. Мартин Димитров смята, че когато банките разберат, че ще се налагат допълнителни ограничения, както беше предложено от специалисти през седмицата, банките ще вдигнат предварително лихвите, за да се застраховат.

Лихвените проценти могат да бъдат намалени с възприемане на еврото или намаляване на минималните задължителни резерви на БНБ, обясни още Димитров.

Според него обаче голям риск за високите лихви е, ако правителството похарчи 2 млрд. лв. от фискалния резерв. Това ще намали кредитния рейтинг на страната и ще оскъпи финансовия ресурс, който банките ще вземат от международните институции, каза Мартин Димитров.

Според Мавродиев потребителите са наясно с методологията за формиране на процента още при сключване на договор. Законът предвижда още потребителите да получат предварително информация от банките за коригиране на лихвения процент, каза той. По думите му с промените напълно е транспонирана европейската директива. Като законотворци не можем да вменим повече задължения на кредиторите - т.е. на банките, отколкото предвидените в евродирективата, каза Мавродиев.

Той посочи, че икономическата комисия в парламента ще настоява информацията за референтните лихвени проценти и методологията за изчисляването им да бъде публикувана и на интернет страниците на банките. По закон сега тя е описана само в договора с клиента.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес