Депутати спретнаха постановка за пред Брюксел за изчистване името на Марковска

Искра Фидосова: "Г-жо Марковска, аз не съм имала никакви съмнения към вас"

Венета Марковска, Сн: БГНЕС

Правната комисия в Народното събрание проведе светкавична акция по изчистване на реномето на новия член на Конституционния съд Венета Марковска, чието избиране предизвика острата реакция на Европейската комисия.

Марковска стана причина за поредния съдебен скандал, в който се замесиха управляващите от ГЕРБ. Тя бе лансирана и избрана за член на Конституционния съд, въпреки множеството съмнения около репутацията ѝ. Липсата на дебат около кандидатурата на Марковска и игнорирането на сигнали, които поставят под съмнение нейната професионална почтеност, станаха причина за гневната реакция на Брюксел и заплахи за извънреден мониторингов доклад.

В разрез с правилата на парламента тя бе приета в комисията, изслушана и "реабилитирана" лично от председателя на комисията Искра Фидосова, която обясни: "Аз не съм имала никакви съмнения към вас".

В същото време съмненията около твърденията на Венета Марковска стават все по-големи, защото всеки път тя променя версията си за историята, която легна в основата на скандала.

Скандалът бе предизвикан от сигнал до парламента, в който се припомня съвместното разследване на Mediapool и в. "Капитал" за бизнесмена Георги Георгиев и неговия арест от януари 2010 г., след който двама полицаи в столичното Шесто РПУ бяха уволнени. В разследването се казва, че той е приятел на Марковска, а самата съдийка е ходила да се среща със заместник-министри в МВР, за да ходатайства за него. Тогава вътрешният министър Цветан Цветанов потвърди за срещата и темата, която е била обсъждана.

Срещата с депутатите от правната комисия се проведе по искане на Венета Марковска. Подобна процедура обаче няма в правилата за работа на Народното събрание, но въпреки това бе допуснато да се проведе такова заседание. Преди ден Народното събрание одобри кандидатурата на Венета Марковска в пълно мълчание относно сигналите срещу нея. Депутатите игнорираха призивите на Европейската комисия да направят пълна проверка на всички твърдения в сигнала.

Тези призиви бяха игнорирани отново и на изслушването в комисията в четвъртък, от което се разбра, че срещата е за чистене на имидж. Първоначално Искра Фидосова призна, че подобно изслушване на вече избран кандидат е необичайно, но нямало пречка то да се проведе пред правната комисия. В края му Искра Фидосова се врече в сляпа вяра в думите на Марковска.

Затваряне на очите

Фидосова надълго и нашироко говори за сигнала срещу Марковска, подписан от човек на име Георги Тонев Колев. Депутатката от ГЕРБ напълно игнорира факта, че сигналът се позовава на известни медийни публикации, които вече над 2 години не са опровергани от самата Венета Марковска. Вместо това председателят на правната комисия размаха в залата един пощенски плик и започна да обяснява, че сигналът е анонимен, защото върху плика имало несъществуващ пощенски код. Тя лично била проверила в "Български пощи".

Единственият депутат, който зададе въпроси към Марковска, бе Янаки Стоилов (БСП). В отговор Марковска заяви, че никога не се е срещала със заместник-министри на МВР за Георги Георгиев. Новият съдия в КС добави, че никога не се е интересувала от имотното състояние на Георгиев. Тя призна, че се е явявала по дела, по които се е явявал и адвокат Румен Еленски, който ѝ е приятел, но не вижда нищо лошо в това.

Марковска представи "документи" пред правната комисия, които, според нея, доказват авторитета и почтеността ѝ. Въпросните документи представляват справки от прокуратурата и Висшия съдебен съвет, в които се казва, че като съдия срещу нея не са били подавани сигнали. Тези документи бяха разпратени до редакциите на всички централни медии от пресцентъра на партия ГЕРБ почти едновременно с показването им пред депутатите от комисията. Формално Марковска не бе предложена за член на Конституционния съд от ГЕРБ, а от няколко "присъдружни" независими депутати, декларирали пред Брюксел, че ще подкрепят управляващите, за да има в страната стабилно мнозинство.

Пред комисията съдия Марковска отбеляза още, че преди година е била отличена със златен почетен знак на ВСС за работата си.

Историята с Георги Георгиев

Историята с ареста на Георгиев е показателна сама по себе си. В разследването на Mediapool и "Капитал" от 2010 година се разказва как Георгиев, спътникът му Иван Поптодоров и придружаваща последния дама, пътуват в джип "Мерцедес", когато са спрени от патрул на Шесто РПУ. Вместо документи за самоличност, първоначално на полицаите им се показва карта от Народното събрание, според която Георгиев е съветник на депутата от ГЕРБ Ивелин Николов.

След това Георгиев вади друга карта. Този път на негово име, с номер и надпис: "Директор във ВАС". Освен това на картата има подпис, който прилича на този на Венета Марковска. Тази карта е придружена от личния магистратски знак на Марковска. Представяйки втората карта, Георгиев казва на полицаите, че е колега, работил в ДОИ. Освен това джипът разполага с пропуск за паркиране в зоната на ВАС, който е издаден на името на Марковска.

За въпросния документ от ВАС официално обясниха тогава, че е бил загубен от Марковска, за което е бил подаден и съответният сигнал в полицията. Според съдийката тази история е "донос".

Абсурдни истории

Дори бегъл прочит на твърденията на Венета Марковска може да стане повод за тежки съмнения за нейната версия. Всичко започва от версията ѝ за картата. След изслушването пред медиите тя обясни, че "по една нелепа случайност, която може би ви звучи наивно, просто аз съм изтървала на празненство на наши познати чантичката си с документи, която той е следвало да ми предаде".

Това обаче не е единственото противоречие. Пред парламента тя обяви, че се познава с Георги Георгиев и е била съдия по дела, по които адвокат е бил Румен Еленски. Марковска призна още, че синът ѝ Петър е имал общ бизнес с Георгиев, но уточни, че не знае подробности за бизнесмена и имотното му състояние. Най-важното бе, че тя продължи да отрича за срещи с заместник-министри на вътрешните работи за проблемите на Георгиев.

"Надявам се, че никой от вас не вярва, че мога да въздействам на вътрешния министър", каза тя пред депутатите.

През юни 2010 година вътрешният министър Цветан Цветанов заяви пред Mediapool следното: "Знам, че имаше една среща, която е провеждана, но не зная дали Димитров (Павлин) или Вучков (Веселин Вучков). Знам, че един от заместниците се е срещал с Марковска по нейно искане, защото жалбоподателят живее на семейни начала с Марковска", обясни тогава Цветанов пред Mediapool за проблемите на Георги Георгиев и Марковска. Съдия Марковска отрече да има нещо друго, освен познанство с този бизнесмен.

Пред депутатите обаче отрече и други неща, за които Mediapool разполага със запис. Веднага след изслушването на кандидатите в КС пред правната комисия, проведено миналата седмица, Марковска излъга буквално, че Георги Георгиев няма нищо общо с нея и семейството ѝ. Проверка на Mediapool в правните регистри показва, че Георгиев и синът на Марковска – Петър Марковски, са въртели общ бизнес в продължение на почти три години. След това Марковска призна за семейните връзки.

В сигнала се припомнят и приятелските контакти на Марковска с адвокат Румен Еленски. Съдийката призна, че двамата са приятели от годините, когато тя е работила в Плевен, но обясни още, че Еленски не се е явявал по нейни дела, за което Mediapool също разполага със запис. Впоследствие се оказа, че Марковска и за това лъже и призна, че е била съдия по дела, където се е явявал адвокат Еленски. Последното от тях е на 14 юни тази година.

 

След заседанието на правна комисия на Марковска бе зададен въпрос защо е казала първоначално, че не е гледала дела на адвокат Еленски и че не Георги Георгиев няма нищо общо с нея. Тя заяви: "Не съм казвала такова нещо".

Версията на Георгиев

"Лъжа е, че с Венета Марковска сме придобили каквито и да е имоти". Това твърдение в специално писмо на Георги Георгиев бе разпространено чрез Агенция “Фокус” часове преди заседанието на правната комисия. "В публикувания в интернет сигнал се прави огромна манипулация с използването на "факти”, откровени лъжи и инсинуации", заявява Георгиев.

"Вярно е, че познавам г-жа Венета Марковска, но е лъжа, че живея и съм живял на семейни начала с нея. Клевета е, че притежавам имоти и яхта в съседна Гърция. Елементарна проверка би установила, че това не е така, тъй като имотите и яхтите се водят в публичния регистър”, заявява Георгиев.

"Омерзен съм от твърденията и инсинуациите във връзка с инцидент от преди близо три години, при който аз съм не автор, а потърпевш, и за който има приключило предварително производство, а последната дума ще има съдът. Явно се търси начин за въздействие върху независимата съдебна власт за деяние, от което аз съм пострадал със средни телесни повреди”, пише в писмото.

"Цялото недвижимо имущество, което притежавам, е придобито по време на брака със съпругата ми, продължил до 2008 г., поради което няма как да придобия съвместен имот с г-жа Венета Марковска. Това също може да бъде проверено незабавно в Агенцията по вписванията”, пише Георгиев.

Георгиев заявява, че ще предприеме всички необходими действия, за да защити името и авторитета си пред българското правосъдие.

Споделяне

Още по темата

Още от България