Депутати умуват как да се въведе уседналостта и на местните избори

Депутати от правната комисия умуват как да бъде въведен принципът за уседналост и на местните избори наесен, след като за пръв път бе приложен на изборите за Европарламент преди десет дни. В четвъртък комисията одобри на първо четене законопроект на правителството за местните избори, който урежда участието в тях на граждани на ЕС и правото им да бъдат избирани.

Задачата с въвеждане на принципа за уседналост и за местния вот обаче се оказва трудна, обясни пред Mediapool Мая Манолова (БСП), тъй като не може със сигурност да се прецени къде реално живее дадено лице и няма как да се проучи.

В закона за избор на евродепутати бе предвидено в тях да участват само граждани на България и ЕС, които са живели на територията на Съюза 60 дни от последните три месеца преди вота. Така на практика бе отнето правото на глас на български изселници в Турция, които са с двойно гражданство и са електорат на ДПС.

Избирателните списъци се правят по постоянен адрес, който е записан в личната карта на всеки гражданин, но той може да пусне бюлетина и по настоящ адрес - там, където се е регистрирал, че живее в момента. Ако искаме принципът на уседналост реално да проработи, ще трябва да се реформира цялата администрация, обясни Манолова. И предупреди, че вече има опити “при регистрация по морето да се изкривява вота”.

Тя допълни, че юристите от комисията ще трябва доста да поработят при изготвянето окончателния закон за местните избори, защото има и доста други проблеми – колко време да си живял на територията на България или ЕС, за да можеш да участваш във вота, дали да бъде въведено преференциалното гласуване, каква да е бюлетината – отделна или интегрална и пр.

Представителите на опозицията в правната комисия подкрепиха на първо четене законопроекта на МС, за да не бъде наложена предпазна клауза от ЕС, тъй като изоставаме с хармонизацията с европейското законодателство. Те обаче ще настояват уседналостта да бъде записана и в този нормативен акт.

Споделяне

Още от България