Депутати узаконяват отменените електронни фишове от мобилни камери

Депутати узаконяват отменените електронни фишове от мобилни камери

С поправки в Закона за движение по пътищата депутати от левицата ще направят отново валидни електронните фишове от мобилни камери, с които до преди два месеца можеха да се налагат глоби за извършени от водачите на автомобили нарушения по пътищата. В края на януари тази година глобите, налагани с електронни фишове от мобилни камери, бяха обявени за незаконни от Върховния административен съд с мотива, че никъде в закона не са регламентирани условията за тяхната употреба.

"Сега ние ги регламентираме, като обясняваме термина "автоматизирани средства", посочваме кои са такива - кои са стационарни, кои са мобилни камери", коментира заместник-председателят на транспортната комисия в парламента Георги Свиленски от БСП.

"Даваме по-обстойни определения на тези средства, за да могат да се използват и съответно да не се обжалват актовете, които ще се съставят на база на тези констатирани нарушения", допълни той.

По думите му така ще се даде възможност отново да бъдат използвани фишовете от мобилните камери, при ясно регламентирани правила и съответната наредба, предложена от МВР.

Началникът на отдел "Пътна полиция" Антон Антонов обясни, че в МВР имат пълна готовност да напишат необходимата наредба за употребата на мобилните камери.

Според него решението на ВАС за отмяна на електронните фишове от мобилни камери е увеличило броя на катастрофите и пострадалите при пътни инциденти.

"Ситуацията към момента на територията на страната се влоши доста, като към тази сутрин загиналите са с 39 повече спрямо същия период на миналата година. Имаме готовност за разписване на проект на наредба, в нея се описва точно как и къде се разполагат техническите средства. Така ще се подобри значително безопасността на движението по пътищата, ще се облекчи дейността на служителите и гражданите", каза още Антонов, цитиран от Дарик радио

Той допълни, че наредбата ще бъде направена по примера на Австрия, Германия, Швейцария и Англия.

Споделяне

Още от България