Депутати в литовския Сейм ще се тестват веднъж седмично за коронавирус

Депутати в литовския Сейм ще се тестват веднъж седмично за коронавирус

Парламентът на Литва ще продължи нормалната си работа, но депутатите ще се подлагат на тестове за коронавирус веднъж седмично. Това бе решено на извънредно заседание на ръководството на Сейма във Вилнюс, предаде ТАСС.

Пробите за наличие на вируса ще се вземат всеки петък, за да бъдат готови резултатите преди пленарното заседание във вторник, каза заместник-председателят на законодателното събрание Андрюс Мазуронис. Той добави, че се полагат усилия за осигуряването на дистанционна работа на депутатите чрез максимално бързо отстраняване на юридическите и технически пречки за това.

Действащият вътрешен правилник не предвижда вариант за работа от дистанция на депутатите. Пленарните заседания на литовския Сейм са по правило във вторник и четвъртък.

Все повече литовски политици са заразени с коронавируса. Вчера бе съобщено, че сред тях са председателят на парламента Виктория Чмилите-Нилсен и министърът на националната отбрана Раймундас Кароблис. Петима депутати от 141-местния Сейм са дали положителна проба.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус