След оказаната подкрепа за Башар Асад

Депутати забъркаха нов скандал с "частна" визита в Тайван

Вигенин успокои, че София подкрепя единен Китай и не очаква проблеми

Румен Йончев

Български депутати забъркаха нов външнополитически скандал, след като стана ясно, че са пътували до Тайван, въпреки че официално България не признава страната, не поддържа дипломатически отношения с нея и я разглежда като част от Китай.

 

В делегацията са били Румен Йончев (КБ), Венцислав Лаков ("Атака"), Петя Раева (ДПС) и Владимир Тошев (ГЕРБ).

 

Подобно на посещението на депутата от БСП Страхил Ангелов в Сирия и те обявиха визитата си за "частна". Румен Йончев, депутат от Коалиция за България, а иначе издигнат от коалиционния партньор на БСП - Земеделския народен съюз, обясни , че е получил покана от Тайван за такова посещение и от своя страна поканил колеги, които, според него, "имат интереси във външната политика". Йончев увери, че посещението им по никакъв начин нямало да наруши отношенията на България с Китай.

 

Депутатите са пътували за сметка на тайванската страна.

 

С посещението е бил наясно и председателят на парламента Михаил Миков, който обаче се е обвил против.

Делегациите до Тайван били "традиция"

Подобна парламентарна визита до Тайван не се случва за първи път. В рамките на миналия парламент делегацията е била водена от Димитър Чукарски, който бе избран от листата на РЗС, а впоследствие стана независим. Той е бил придружен от Четин Казак (ДПС) и Емил Радев (ГЕРБ).

Самият Радев съобщи в четвъртък, че е имало официално разрешение от ръководството на парламента, МВнР е съдействало, а външното министерство на Тайван бе организирало посрещането.

Още

"Михаил Миков е против, но той не е директор на прогимназия, който спира, пуска, разрешава и забранява личните и неофициалните контакти на народните представители. Така че не виждам нищо ненормално в това. Г-н Миков е изразил своето мнение като председател на Народното събрание", обясни Йончев.

 

Миков каза от своя страна, че въпросът дали ще има санкции за депутатите, трябва да бъде зададен към парламентарните им групи.

"Това е частно посещение, което не ангажира българската държава и по никакъв начин не променя, не влияе на позицията на България в отношенията ѝ с Китай. Смятам, че всякакви визити от такъв порядък не отразяват българската външна политика", посочи Миков. 

 

Депутатът Венцислав Лаков обясни, че целта на посещението е била "запознаване със страната". По време на визитата обаче те са посетили и тайванския парламент и са се видели с председателя на тяхната комисия по външна политика "абсолютно неофициално".

 

В последните години България демонстрира засилен интерес към най-голямата икономика в Азия и втора в света, като бяха разменени серия посещения на високо равнище. Една от причините за добрите официални контакти с Китай са твърдата позиция на България по чувствителните за Пекин въпроси като Тайван и неповдигането на въпроса за нарушаването на човешките права от страна на китайските власти.

Външният министър Кристиан Вигенин, който лично настоя Страхил Ангелов да бъде санкциониран за подкрепата си към сирийския президент Башар Асад, този път прие новата външнополитическа "инициатива" на парламентаристите по-спокойно.

 

Вигенин каза пред Нова телевизия, че посещението в Тайван не е повод за дипломатически скандал между България и Китай, тъй като страната ни е достатъчно последователна в своята позиция по този въпрос. "Ние подкрепяме единен Китай", припомни Вигенин.

 

Евродепутатът от БСП Илияна Йотова коментира от своя страна, че посещението на членове на Народното събрание в Тайван прилича на "кръжок по желание". Според нея визитата показва непознаване на междудържавните отношения.

 

Депутатът Лаков разказа, че по време на визитата са били посетени "високотехнологичен научен парк, културни забележителности, историческият музей с изключителна сбирка на порцелан, предприятие от хранително-вкусовата промишленост".

 

"Личният ми телефон е тайвански, компютърът ми е тайвански, таблетът ми също е тайвански. Тайван присъства в България като производител", обясни Лаков интереса си към Тайван и възможността да посети острова за чужда сметка.

 

Почти по същото време на официално посещение в Китай бе президентът Росен Плевнелиев.

 

"Много добре знаем, че България не признава Тайван", посочи Лаков, като добави, че от тайванска страна не са поставяли въпроса за признаване на страната.

"Имахме срещи, на мен ми беше много интересно как се борят с изтичането на мозъци", разказа депутатът.

Той обясни още, че "няма защо да ги спира председателят на парламента, това не е командировка, това става през ваканцията, не струва нито стотинка на парламента, нито стотинка на българския данъкоплатец".

Споделяне

Още по темата

Още от България