Депутати заплашиха със съд мораториума за нови лекарства и медицински дейности

Горанов защити ограниченията: Системата е пропита от лични и корпоративни интереси и от нея се краде много

Министър Владислав Горанов и заместника му и председател на Надзорния съвет на касата Кирил Ананиев

Финансовият министър Владислав Горанов защити предлагания в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) мораториум за финансирането на нови лекарства и медицински дейности през 2018 година, въпреки че депутати от опозицията намекнаха, че забраната е незаконна и може да бъде дадена на Конституционния съд.

Срещу ограничението здравната каса да финансира лекарства с нови молекули, както и нови медицински дейности през следващата година, се обявиха представители на съсловната лекарска организация, КНСБ, както и депутати от БСП и ДПС. Представители на ГЕРБ и Обединените патриоти не взеха отношение по темата, а мярката бе защитена единствено от финансовия министър Владислав Горанов и заместника му и председател на Надзорния съвет на касата Кирил Ананиев.

Подобна крайна забрана за финансиране на нови медицински дейности и лекарства се залага за първи път в бюджета на касата. Досега забрана имаше за сключване на договори само с лечебни заведения и нови дейности, разкрити след 1 януари на бюджетната година. Сега болниците ще трябва да сключат договори с касата за същите дейности както и през тази година, без да имат право да работят по нови за тях клинични пътеки, клинични и амбулаторни процедури.

Ананиев обясни, че философията на тази забрана е увеличението в бюджета на НЗОК от 400 млн. лева лева да не бъде изядено от нови лекарства и дейности, а да бъде инвестирано в настоящия пакет медицински дейности, като парите отидат за увеличение на цените на някои силно подценени клинични пътеки. По думите му при това положение няма да се стигне и до генериране на надлимитна дейност от болниците, тъй като парите ще стигнат. Ананиев даде за пример, че в половината европейски страни лекарствата с нови молекули се поемат от фондовете 3 години след влизането им в позитивните списъци, а не "от първия ден".

Владислав Горанов демонстрира още по-крайна позиция, като заяви, че "българската здравна система е пропита от лични и корпоративни интереси и от нея се краде много".

Той обясни налаганите ограничения с това, че ресурсите в здравната система се изразходват изключително неефективно. "Знаем кой може да сезира Конституционния съд, но знаем и кой има интереси системата да е неефективна", коментира Горанов в отговор на предупрежденията на опозиционни депутати, че забраната може да бъде оспорена в Конституционния съд.

Преди това зам.-председателят на парламента от ДПС Нигяр Джафер коментира, че в проектобюджета има текстове, които "биха паднали във всеки съд" и дори могат да се окажат противоконституционни, визирайки мораториума. "Ще поживеем, ще видим", заяви тя.

Тя посочи, че няма как българските граждани да бъдат спрени да искат да се лекуват с най-новите медикаменти, но грешката е, че липсва прогенерична политика, която да освободи ресурс за иновативните лекарства.

Против ограничението се изказаха и депутати на БСП, както и представителката на "Воля" Кръстина Таскова, която каза, че текстовете със сигурност са противоконституционни и призова депутатите да не ги приемат, защото някои хора може и да не доживеят да видят дали ще паднат в съда.

Споделяне

Още по темата

Още от България