Депутатите бавят регламентирането на забавачката за петгодишните

Ден след официалното откриване на учебната година депутатите отложиха гласуването в зала на промените в Закона за народната просвета, които регламентират предучилищната подготовка за петгодишните. Измененията предвиждат предучилищната подготовка на децата две години преди постъпването им в първи клас да бъде задължителна. Заради липса на подготовка се дава двегодишен гратисен период на общините, преди задължителният характер на забавачката да влезе в сила.

Според текстовете предучилищната подготовка на децата може дастава в подготвителните групи в детските градини или в училищата, като родителите не заплащат такса за обучение.

Депутати от "Атака", БСП и ДПС настояват да се даде предимство на петгодишните пред шестодишните при попълването на местата в детските градини. На обсъждането в образователната комисия обаче ГЕРБ гласуваха против.

След отлагането на гласуването в четвъртък новият зам.-министър Милена Дамянова коментира пред журналисти в парламента, че текстове ще бъдат прецизирани и вероятно още в петък законопроектъ ще влезе отново за обсъждане.

За притесненията на депутатите къде да се провежда предучилищната подготовка Дамянова обясни, че се залага на избора и решението на родителя дали ще изпрати детето си в училище или в детска градина.

По думите ѝ има над 160 общини, които са заявили желание и готовност за въвеждане на предучилищната подготовка

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?