Депутатите "чуха" обществото – Сидеров няма да отговаря за парламентарната етика

Критиките на Европарламента за "Атака" бяха дружно отхвърлени

Депутатите "чуха" обществото – Сидеров няма да отговаря за парламентарната етика

Волен Сидеров няма да отговоря за парламентарната етика, а "само" за борбата с корупцията и конфликт на интереси. Така БСП и ДПС отговорят на "част от повдигнатите в обществото въпроси", свързани с поведението на лидера на "Атака".

Единната досега комисия, включваща антикорупция, конфликт на интереси и парламентарна етика, ще бъде разделена чрез промяна в правилника на Народното събрание, съобщи в сряда зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов. Ще се обособи нова комисия по вероизповеданията и парламентарната етика, която най-вероятно ще бъде дадена на депутата от БСП Пламен Славов, а Волен Сидеров ще оглавява само борбата с корупцията. Комисията, от която се вадят вероизповедания, пък ще остане само по правата на човека, жалбите и петициите.

Изборът на Сидеров начело на сегашната комисия бе посрещнато с бурно възмущение от протестиращите граждани, а президентът Росен Плевнелиев коментира, че това е не по-малък скандал от назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Отделно от това и левите, и десните в Европейския парламент призоваха БСП да се разграничи от политиката на "Атака". БСП обаче твърдят, че "Атака" не участва в управлението, независимо, че осигурява кворума за заседанията на парламента и мнозинството за гласуване на важни решения.

БСП и ДПС наблюдават мълчаливо изстъпленията на Волен Сидеров, който миналата седмица се появи първо с полицейска палка в парламента, после с пистолет, самовмени си "задължението" да "въдворява ред" чрез "граждански арести", тъй като МВР не се справяло и пр.

Решението да му "отнемат" председателството на комисията по парламентарна етика очевидно е най-сериозната стъпка на "разграничение", която БСП и ДПС могат да си позволят спрямо Волен Сидеров. Представители на протестиращите окачествиха този ход като поредна подигравка.

БСП се оправдават за "Атака" с отсъствието на ГЕРБ от парламента, поради което партията на Волен Сидеров се явявала единствената "опозиционна", а комисията по антикорупция, към която се числи и парламентарната етика, винаги била давана на опозицията.

Мая Манолова: "Атака" не е мой ангажимент

След дебата в Европарламента за ситуацията в България, Мая Манолова от БСП коментира в сряда: "300 000 български граждани са изпратили партия "Атака" в парламента, не съм я избрала аз. "Атака" не е мой ангажимент и моя отговорност, те имат отговорност пред хората, които са ги избрали. Отговорност и на "Атака", и на ГЕРБ е да са в парламента. "Атака" идват, вярно не винаги, а ГЕРБ изобщо не идват. Защо не се поинтересувате с какво си уплътняват времето депутатите от ГЕРБ".

"Не може някакви евродепутатчета да казват кога в България ще има избори"

"Атака" реагираха остро на коментарите на евродепутатите от Европейската народна партия (ЕНП), които поискаха предсрочни избори в България и определиха коларобацията на БСП с националистите като "договор с дявола".

"Поведението на заместник-председателя на ЕНП беше изключително двулично, защото нека не забравяме, че както ГЕРБ е член в ЕНП, по същия начин партията на Ердоган е член на ЕНП", коментира депутатът от Атака Илиан Тодоров.

"Аз не чух от Манфред Вебер (зам.-председател на ЕНП) да говори нещо за демокрацията в Турция, за това, че там вече има убити, 800 ранени от протестиращите, а Бюлент Арънч заяви, че ако трябва, турската държава дори ще изкара армията, за да се бори с протестиращите. Нека попитаме този евродепутат от ЕНП защо не говори за предсрочни избори в Турция, а ние в крайна сметка сме суверенна държава и не може някакви евродепутатчета да казват кога в България ще има избори и кога няма да има избори и дали да има избори, както по същия начин ние не си позволяваме да даваме акъл кога в Германия да има предсрочни избори", възмути се Тодоров.

Той отрече да има промяна в поведението на левицата спрямо партия "Атака" след дебата в Европейския парламент: "Аз не мога да разбера за каква промяна да става въпрос. Ние си идваме на работа, вършим си задълженията, за които са ни вкарали тук избирателите, а това, че някакви европейци, които не дойдат тук да видят как живеят хората, ще ни дават сега акъл как да живеем и да прилагат абсолютно двойни и двулични стандарти спрямо България и да ни смятат за една комунална държава и тук е въпросът да се зададе на ГЕРБ - защо те не идват на работното си място и с какви очи след това отиват да търсят някакво заплащане".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?