Депутатите да прегласуват скъпата вода, настоява доц. Борислав Великов

"Президентът налага вето на поправките в Закона за водите по-скоро с политически, отколкото със социално-икономически мотиви", коментира в Монтана зам.-председателят на парламентарната комисия по околна среда доц. Борислав Великов. Депутатът от НДСВ е един от авторите на корекцията на ал. 3 от чл. 193 на закона, според която се удължава срокът за начисляване на всички загуби на ВиК-ата по преноса на водата в сметките на крайните потребители. Средно за страната техният размер е 62%, а на места стига и до 80 на сто, което оскъпява сериозно плащанията на абонатите.

Това е четвъртото отлагане на изискването на алинеята водните дружества да начисляват до 25% от загубите си заради течове или кражби на вода. Първия път това направи предишният парламент през 1999 г., следващите два пъти го стори сегашното Народно събрание - през 2002 и 2003 г. Новото отлагане, което президентът не прие, бе до април 2005 г.

"Ако през 2002 или 2003 г. сегашният президент бе наложил вето, то това би било логично, тъй като тогава нямаше адекватна нормативна уредба за водоснабдителните и канализационните услуги", смята доц. Великов. Според него в момента ветото е без логично основание, тъй като Народното събрание е приело на първо четене Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги и предстои в най-скоро време да го приеме окончателно. "В него е предвидено да се приемат бизнеспланове за поетапно намаляване на загубите по водопроводните мрежи, да се уточнят начините и сроковете за осигуряване на инвестициите в размер на 3,5 млрд. лв. за това и да се сложат бариери за безконтролно нарастване на цената на водата", каза Великов. "В закона ще бъде включена алинея, че цената на водата ще расте по-бавно от доходите на хората, а също и допълнителна разпоредба за отмяна на чл.193, ал. 3 от Закона за водите", информира вносителят на допълненията.

"Зад мотивите на президента за ветото личи желание на всяка цена да докаже, че е социален президент, като не се посочва от кого ще се вземат парите за намаляване на загубите по водопроводната мрежа", заяви депутатът.

Споделяне

Още от Бизнес