Дни преди конкурса за нов директор на обществената телевизия

Депутатите дадоха един ден на БНТ да отчете обществени поръчки за 2 години

Снимка: Mediapool

Справка за обществените поръчки на БНТ в последните две години, която да бъде изготвена в рамките на един работен и два почивни (петък, събота и неделя) са поискали с официално писмо народните представители от медийната комисия. БНТ са получили писмото в четвъртък, а решението да се отправи запитването е било взето предишния ден.

 

От БНТ се иска отчет за начина на “изразходване на целевата субсидия за придобиване и основен ремонт на дълготрайни активи”. Досега такъв от обществената медиа не е търсен, а дейността ѝ е контролирана от Сметната палата.

 

Повечето членове на медийната комисия не бяха в час по темата. Антон Кутев, който отговаря и за медийната политика на БСП, отрече пред Mediapool исканият отчет да е свързан по някакъв начин с предстоящия след седмица конкурс за генерален директор на БНТ. Той обаче допълни, че се “избира нов ръководител и трябва да се знае истинското състояние на телевизията”.

 

“Телевизията финансово не се отчита никъде, би трябвало това да се случва пред парламента”, заяви пред Mediapool Антон Кутев (БСП), който е член на медийната комисия. Според него до момента никога не се е искал финансов отчет на телевизията за целесъобразността на разходите “Сметната палата проверява начина на изработване на обществена поръчка, но не проверява дали тя е била целесъобразна или не”, допълни той.

 

Кутев не пожела да отговори какви форсмажорни обстоятелства налагат това похвално начинание да бъде извършено в толкова кратък срок.

 

По закон БНТ и БНР подават свои отчети пред Съвета за електронни медии (СЕМ), но в тях те “докладват” само за съдържанието в обществените медии.

 

Както научи Mediapool, в момента в БНТ тече одит на Сметната палата. “Досега никога не сме се отчитали пред парламента”, коментираха лаконично от телевизията.

 

Извън обясненията на Антон Кутев, депутатът от ДПС и член на медийната комисия Невин Хасан изслуша акуратно зададените ѝ въпроси, а впоследствие без никакъв коментар затвори телефона. Колегата ѝ от партията Петър Ангелов обясни, че не е присъствал на тази част от заседанието, когато се е взело решението за отчета. “Задържаха ме в другата сграда на парламента и отидох по-късно на комисия”, каза той.

 

Заместник-председателят на комисията Миглена Александрова ("Атака") пък първо обясни, че може да отговаря на въпроси по телефона, но след като чу въпросите, свързани с БНТ, помоли да бъде потърсена след половин час, тъй като била възпрепятствана.

 

Ако се съди по настроенията в БСП и дирижираната кампания в обслужващите ги медии на Делян Пеевски срещу сегашния директор на БНТ и претендент за втори мандат Вяра Анкова, политическото решение е тя да бъде сменена. Според неофициална информация социалистите искат на поста Валери Тодоров, който доскоро оглавяваше БНР.

 

Генералните директори на БНР и БНТ се избират от СЕМ. Новата тройна коалиция взе мерки да смени един от членовете на регулатора, чийто мандат изтече още преди година, но предишното мнозинство на ГЕРБ забави ротацията. Така СЕМ се оказа вторият по значимост орган след ДАНС, с който се зае новото управление.

 

Две са кандидатурите за нов член на медийния регулатор – и двете на БСП, но на различните ѝ "крила". Единият кандидат е Иво Атанасов, бивш дългогодишен народен представител от БСП и съветник на бившия президент Георги Първанов. Другата кандидатура е на медийния експерт и главен юрисконсулт на "Вестникарска група България" Радомир Чолаков, който в предишния конкурс се кандидатира за директор на БНТ, но загуби от Вяра Анкова. Чолаков е считан за близък до лидера на БСП Сергей Станишев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?