Депутатите дадоха картбланш да се изплати надлимитната дейност на болниците

Депутатите дадоха картбланш да се изплати надлимитната дейност на болниците

Депутатите от парламентарната здравна комисия единодушно одобриха на първо четене в сряда актуализацията в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), която предвижда изплащане на надлимитната дейност на болниците от предни години.

Управителят на НЗОК Петко Салчев посочи, че неразплатените суми за 2015 г. са близо 50 млн. лв., а за 2016 - близо 26 млн.лв. без лихвите върху главницата. Досега НЗОК третираше тази дейност като незаконна, защото е над предвиденото в договорите с медицинските изпълнители, но много болници заведоха дела и съдебната практика е трайно в полза на лечебните заведения.

В момента се извършват проверки в болниците за извършената предни години дейност, които ще приключат до 15 октомври, обясни Салчев.

Изплащането на надлимитната дейност беше поето като ангажимент при подписването на анексна към рамковия договор, с който като антикризисна мярка бяха повишени цените на клинични петъки и медицински прегледи, за да бъдат компенсирани здравните заведения и лекарите за Covid-кризата. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?