Депутатите единни против кандидатирането на медиците в Либия за ЕП

Депутатите единни против кандидатирането на медиците в Либия за ЕП

И управляващи, и опозиция определиха като популизъм предложението на Яне Янев от ОДС за промени в Закона за избор на български евродепутати, с което да се даде възможност на осъдените български медици в Либия да се кандидатират. Янев предложи промените в закона да влязат за обсъждане в парламента, но в сряда това бе отхвърлено.

Идеята сестрите да станат кандидати за евродепутати бе лансирана преди около два месеца първоначално в столичен вестник и подета от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Впоследствие партия “Ред, законност и справедливост” на Яне Янев стана неин деен изразител.

Според говорителя на БСП Ангел Найденов идеята е натоварена с много спекулативност и популизъм. “Дали господата, които стоят зад тази инициатива, си дават сметка за чисто психологическото ѝ отражение върху българските медици”, каза той пред журналисти в сряда.

Зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Татяна Дончева попита какво би се случило след евентуалното избиране на медицинските сестри. ЕС и ЕП са ангажирани с каузата, отбеляза тя и допълни, че има недостиг на идеи как да продължи натискът върху Либия така, че да има резултат. Според Дончева, това трябва да бъде натиск върху либийския лидер Муамар Кадафи.

“Не ходя с лентичката “Не сте сами”, защото не мога да си представя с какво това ще принуди Кадафи да направи отстъпки, каза тя. По думите ѝ има "някакъв гол популизъм, някаква активност, за да се направим на псевдосъстрадателни".

“Тук има генерално разминаване между целта, която се преследва, и средството, чрез което се търси”, е становището на зам.-председателя на ПГ на НДСВ Борислав Ралчев.

“Когато предприемеш едно действие, свързано с промяна на закон, трябва да си зададеш юридическите въпроси и първият е елементарен - до каква степен може решение на една държава да има изпълнение по отношение на друга държава”, посочи той. Според него, подмяната на ценностната система и причиняването отново на болка на осъдените е некоректно по отношение на съдбата на медиците.

Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан също смята, че кандидатирането на медиците за ЕП няма да помогне за спасяването им. “Да се търсят евтини политически дивиденти на гърба на трагедията на медицинските сестри е чиста проба популизъм, а не реална загриженост за тяхната съдба”, смята той.

Зам.-председателят на ПГ на ОДС Христо Кирчев каза, че не трябва по този начин да се подиграваме с ужасните условия, в които се намират медицинските сестри. Той определи идеята като много лош анонс към тях. Да се правят популистки изказвания, че могат да бъдат спасени по този начин, е нечовешко спрямо тях, смята Кирчев.

Лидерът на ДСБ Иван Костов посочи, че правителството се занимава със защитата на медицинските сестри и това е правилният начин, защото то се ангажира да ги защити от политически процес. Правителството плаща с нашите пари за защитата и то трябва да знае кое е полезно и кое не, допълни той.

“Най-добре е официалните институции да се ангажират и да кажат дали тези инициативи ще дадат полза за защитата или не, а не да мълчат, защото мълчейки, участват в разпалване на очаквания у тях, че ще има такъв вид защита и след това, като дойде разочарованието, ще бъдат еднакво виновни”, каза Костов и поиска да има позиция на президента Първанов по казуса. “Той се прегръщаше с Кадафи и най-добре знае, познавайки отблизо либийския диктатор, дали това ще въздейства, или не”, смята Костов.

Според Мирослав Мурджов от БНС, с това предложение се подменя основната теза, която държавата защитава - че медицинските сестри са невинни. “Дори да променим закона, те да бъдат избрани за евродепутати, и така бягаме от най-основната си теза през тези 8 години - че тези хора са невинни”, заяви Мурджов.

Столичният кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов коментира в сряда пред Mediapool, че именно защото темата е сериозна и с нея не бива да се спекулира, след публичното ѝ лансиране той предложил да се свика Консултативния съвет по национална сигурност при президента. Настоявах всички политически сили – парламентарни и извънпарламентарни – да се обединят около общо виждане дали кандидатирането на медицинските сестри ще помогне за тяхното освобождаване, каза Борисов. Според него този въпрос е трябвало да бъде консултиран и с ЕС.

Във вторник, след като медицинските сестри подписаха декларация, с която се съгласяват да бъдат номинирани за евродепутати, в деловодстовто на Народното събрание постъпи предложение за промени в Закона за евроквота, внесено от независимите депутати Стела Банкова и Минчо Христов.

Споделяне

Още от България