Депутатите единодушно засилват армията към границата

Правителството ще трябва да финансира "три-четири батальона"

Депутатите единодушно засилват армията към границата

Депутатите единодушно решиха армията ни да се включи ефективно в охраната на границата. Това стана, след като приеха във вторник на първо четене промяна в Закона за отбраната, с която се дава възможност армията да се включи по-активно в мерките срещу нелегалната миграция.

Зам.-председателят на парламентарната военна комисия Валентин Радев (ГЕРБ) съобщи, че за промяната е настоял премиерът Бойко Борисов.

Министърът на отбраната Николай Ненчев обясни, че тепърва военните и полицията ще обсъждат как да се осъществява взаимодействието на границата заради мигрантската криза.

Ненчев не посочи и колко военни може да изпрати министерството на границата.

"Предстои с госпожа Бъчварова днес и утре да коментираме този въпрос, като предвиждаме да направим една съвместна конференция, за да изясним пред вас всички въпроси. Напълно сме подготвени и сме готови да вземем участие. Ние неведнъж сме казвали, че бихме могли да участваме с наши формирования, но ще могат да извършват съвместни патрули с "Гранична полиция", разбира се, като логистика имаме и към днешна дата", обясни Ненчев.

Председателят на парламентарната военна комисия Михо Михов от АБВ посочи от своя страна, че войсковите части, които ще бъдат пратени на границата, ще бъдат не повече от 3-4 батальона.

"Появяването на въоръжените сили на границата няма да предизвика сътресения в отношенията на България със съседните държави. Необходимо е българската армия да се включи в охраната на границите ни, предвид мигрантската криза", каза в интервю за БНР Михов.

Той отбеляза, че включването в охраната на границата ще наложи отделяне на допълнителни средства за армията.

"Говорим за използването на три-четири батальона, които не са в пълен комплект, и ресурсно осигуряване и това очевидно с акта на МС ще се осигури финансирането и ресурсното им осигуряване", каза Михов.

Преди дни вътрешният министър Румяна Бъчварова обясни, че планът е военните да оказват съдействие на граничните полицаи при засилен миграционен натиск.

"Това означава при съвместни екипи с гранични полицаи да могат да осигурят присъствие и техника. Присъствие, което да ни даде по-голяма сигурност", добави тя.

Военните няма да получат полицейски правомощия, но ще могат да използват оръжие при определени ситуации.

Военното министерство вече заложи в стратегията си за развитието на сектора сухопътните войски да бъдат сериозно оптимизирани, като поемат все повече задачи по охраната на границата.

Ангажирането на военнослужещи и техника за охраната на границата обаче натоварва допълнително бюджета на Министерството на отбраната.

Според българските закони доскоро само МВР можеше да пази границата в мирно време, но се оказа, че вътрешното ведомство не разполага с необходимите ресурси, за да отговори на засиления миграционен натиск, и това наложи законови промени.

Паралелно с това правителството издига и ограда по границата с Турция.

Споделяне

Още по темата

Още от България