Депутатите гласуваха против възраждането на "Южен поток"

От първата заварка у нас останаха само постаментите за тръбите

Народното събрание се обяви против възобновяването на проекта за строежа на газопровода "Южен поток", което бе предложено от партия "Атака" с мотива, че страната ни може да се възползва от влошените отношения между Турция и Русия заради сваления руски бомбардировач. Идеята бе подкрепена само от 27 депутати.

Според Сидеров изграждането на газопровода ще защити България от бежанската вълна и тероризма.

"Ставайки част от един газопровод като "Южен поток" България получава защитата на няколко държави поне, тъй като поне осем държави в Европа са заинтересовани от този проект. България става също така част от защитената територия, в която ще участват и Русия до Италия - държави, които вече ще гледат по друг начин на нашата страна", мотивира се Сидеров и обясни, че страната ни не трябва да се пропуска тази възможност.

"Това е горе-долу да предложим да сменим името на някой умрял, с което да го съживим. Няма такъв проект вече. Освен, ако колегите от "Атака" не разполагат с някакви документи, които ние не знаем, че този проект някъде съществува", заяви депутатът от БСП лява България Таско Ерменков. "За съжаление фактите говорят, че проект "Южен поток" вече не съществува, защото "Газпром" прекрати своите договорни отношения с онази фирма, която трябваше да изгражда морската част на газопровода", допълни той.

По думите на Петър Славов от Реформаторския блок проектът "Южен поток" не е в интерес на България, тъй като "Газпром" щеше да има монопол върху доставките през тръбата.

Работата по проекта бе спряна от българска страна през 2014 г. след неколкократни напомняния от страна на Европейската комисия, че "Южен поток" не отговаря на европейските изисквания за изграждане на газова инфраструктура на територията на ЕС. Срещу страната ни започна и проверка за нарушаване на антимонополните правила при провеждането на търговете за строежа на българския участък. През декември 2014 г. руският президент Владимир Путин обяви края на проекта и замяната му с "Турски поток", който обаче също е спрян заради обтегналите се в края на миналата година отношения между Москва и Анкара.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?