Депутатите искат разследване на обвиненията за секс тормоз в Европарламента

Всяка трета жена в ЕС е била подложена на сексуален или физически тормоз

Депутатите искат разследване на обвиненията за секс тормоз в Европарламента

Европейският парламент трябва незабавно да разследва скорошните обвинения в сексуален тормоз и насилие и да въведе задължително обучение за достойно и уважително поведение на работното място за всички служители и евродепутати. Това се казва в одобрената резолюция от 580 евродепутати. Против документа гласуваха десет, а други 25 се въздържаха. Това съобщиха от бюрото на Европейския парламент в София в четвъртък.

Европарламентът трябва да започне да води поверителен регистър на случаите за сексуален тормоз, да създаде работна група от независими експерти и да подобри официалните процедури и подкрепата на жертвите, решиха още евродепутатите.

Те препоръчаха на държавите членки на ЕС също да разследват ситуацията в своите национални парламенти и да предприемат съответните мерки. В заключение евродепутатите казват, че политиците трябва да бъдат модел за подражание в предотвратяването на битката със сексуалния тормоз в европарламента и извън него.

Европейският парламент повтори призива си към Европейската комисия от 2014 г. за стратегия на ЕС по проблема с сексуалното насилие. Тя трябва да включва и проект на законодателство със задължителни инструменти за защита на жените от насилие.

Над половината европейки жертви на секс тормоз

Над половината от жените в ЕС (55%) са били жертва на сексуален тормоз. Това показват данните на Агенцията на Европейския съюз за основните права относно насилието срещу жени от 2014 г.

Три четвърти от жените в квалифицирани професии или на висши ръководни позиции са били подложени на сексуален тормоз, както и 61% от жените, работещи в сектора на услугите, показва още проучването.

Според него близо една трета от всички жертви в ЕС (32%) заявяват, че извършителят е началник, колега или клиент.

Една пета от младите жени, на възраст между 18 и 29 години, в ЕС са били жертва на тормоз в кибер пространството, а една от десет дами казва, че е била обект на сексуален тормоз или следене в интернет, сочат още данните на европейската агенция за основните права срещу насилието над жени.

Основно жени участваха в дебата за секс тормоза в Страсбург

Повод проблемът да бъде обсъден в пленарна зала в сряда станаха разкритията за сексуален тормоз от холивудския продуцент Харви Уайнстийн, разгърналата се световна онлайн кампания #MeToo, в която жени споделят случаи на сексуално насилие, както и твърдения в пресата за подобни случаи и в Европарламента.

В дебата евродепутатите осъдиха всички форми на сексуален тормоз. Те посочиха, че сексуалното насилие е широко разпространено, но дълго време е оставало извън общественото внимание, тъй като много от жертвите се боят или срамуват да говорят за преживяното.

С обсъждането на въпроса в пленарна зала мълчанието по темата беше разбито, каза Агнешка Козловска-Райевич (ЕНП, Полша). "Жертвите започнаха да говорят високо и техният глас започна да се чува", допълни тя.

"За съжаление Европейският парламент не е имунизиран срещу подобно позорно поведение", каза Даниела Аюто (ЕСПД, Италия) и призова за нулева толерантност както в парламента, така и на всички други работни места - публични и частни.

Тери Райнтке (Зелени/ЕСА, Германия) съобщи, че също е била жертва на сексуален тормоз и допълни: "Да, тук става въпрос за жените, но това не е само женски въпрос. Ние се нуждаем от това мъжете да надигнат глас. Ние трябва да се борим с това заедно".

Еврокомисарят Сесилия Малмстрьом определи последните събития като отклик от всички краища на света от жени, които заявяват "Стига толкова". Тя обяви, че Еврокомисията ще започне ново изследване на темата за насилието, свързано с пола.

Споделяне

Още от Европа