Депутатите криминализираха нелегалното производство на цигари и алкохол

Депутатите криминализираха нелегалното производство на цигари и алкохол

Производството на алкохол и тютюневи изделия без разрешително ще се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от 20 до 100 хил. лв. Това решиха депутатите с окончателното приемане на част от законопроект за промени в Наказателния кодекс (НК).

В момента производството на акцизни стоки като цигари и алкохол без бандерол не е престъпление. Наказание има само за продажба и за държане.

За тези поправки заговори първо главният прокурор Сотир Цацаров. През септември той се оплака от законови пропуски, които пречат на работата на разследващите срещу нелегалното производство на акцизни стоки. Тогава Цацаров разясни пред депутатите, че производството на акцизни стоки без бандерол не е престъпление по действащия закон.

По тази тема главният прокурор се срещна с министъра на финансите Владислав Горанов, както и с новия вътрешен министър Младен Маринов, министъра на правосъдието Цецка Цачева, шефа на правната комисия в парламента Данаил Кирилов и депутата от Обединени патриоти Емил Димитров - Ревизоро. След този разговор депутати от ГЕРБ и "Обединените патриоти" спешно се заеха с промените.

Приетите в сряда текстове в НК предвиждат и до 3 години затвор за всеки, който „държи или укрива предмети, материали или оръдия, както и технически съоръжения, за които се знае или предполага, че са предназначени или послужили за изграждането на съоръжения за производството на алкохол, алкохолни напитки или тютюневи изделия".

Очаква се в четвъртък депутатите да приемат и създаването на регистър на лицата, които внасят, произвеждат, продават и предлагат за рециклиране машини за производство на тютюневи изделия. Регистърът ще се води от Министерството на икономиката, а в него ще се вписват и придобилите такива машини.

Този регистър също се създава след искане на Цацаров, който през септември обясни, че у нас има огромен вторичен пазар на рециклиране на такива машини, както и огромен пазар на продажбата на машините във и извън страната.

Промените в НК ще влязат в сила след окончателното им приемане и обнародването им в "Държавен вестник“. Повод за измененията стана арестът на шефа на "Винпром Карнобат" Миню Стайков, който е уличен в данъчни престъпления и пране пари покрай разбития нелегален цех за цигари в Карнобат.

Споделяне

Още по темата

Още от България