Депутатите молят Борисов да не пипа парите за ДАНС

Комисията за контрол на ДАНС ще изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, с което ще призове правителството да не прави радикални съкращения в бюджета на агенцията, съобщи в четвъртък лидерът на "Атака" и ротационен председател на комисията Волен Сидеров.

Той заяви, че предстои редуциране с около 40% на парите за ДАНС, което ще доведе до съкращение на 250 от общо 1400-те служители. В бюджета за 2010 година е записано, че агенцията разполага с 80 милиона лева.

Сидеров предположи, че служителите ще останат без полагаемите им се обезщетения и това ще ги превърне в "озлобени" хора.

"Напълно е възможно те да минат и от другата страна", коментира Сидеров, имайки предвид да станат престъпници. Според него подобно голямо съкращение на разходите би застрашило работата на агенцията.

Сидеров заяви, че с работата, която ДАНС е извършила до момента, си е заслужила парите. "Реализациите, които са направени срещу икономическата престъпност до момента, са напълни хазната с милиони", добави той, без да уточнява с колко.

За бъдещите съкращения в ДАНС заговори преди две седмици и нейният председател Цветлин Йовчев. Основно ще се съкратят структурите, които не са пряко ангажирани с основната дейност на контраразузнаването.

Волен Сидеров се оплака в четвъртък и от правилника за работа на комисията, който засекрятва заседанията ѝ по принцип дори и когато се занимават с дела от обществен интерес. Той заяви, че всеки път рискува да издаде класифицирана информация и да бъде подведен под съдебна отговорност.

Споделяне

Още от България