Депутатите може да отнемат медицинския одит от здравния министър

Константинов с депутати от здравната комисия. Снимка: БГНЕС

В парламента се обсъждат различни варианти за подобряване работата на медицинския одит, сред които той да не е на подчинение на здравния министър, за да бъде независим. В същото време здравният министър не смята, че са нужни промени в организацията на работата на изпълнителната агенция “Медицински одит“ и е убеден, че работата на структурата ще се подобри със смяната на нейния директор.

Това стана ясно в четвъртък след изслушването на здравният министър Стефан Константинов от парламентарната здравна комисия. Изслушването беше по повод отстраняването на директора на медицинския одит Златица Петрова от здравния министър, обявено миналия четвъртък. Константинов съобщи, че Петрова е отстранена часове преди планираното ѝ изслушване от здравната комисия, което обиди депутатите. Работата на одитната агенция е да прави планови и тематични проверки в болничните заведения за спазването на медицинските стандарти по сигнали на пациенти или по повод възникнали проблеми.

В четвъртък Константинов обяви пред депутатите, че Петрова е махната защото “не е планирала адекватно“ и не се е справяла със служебните си задължения, но конкретни примери не бяха дадени. Докладът от проверката в агенцията също не хвърля особена светлина върху несправянето с работата. Има приведени примери на забавени проверки и доклади от тях, случаи на оплаквания от съдържанието на одитите, както и статистика, че 50% от наказателните постановления на агенцията са паднали в съда, а другата половина са потвърдени или е изменен размерът на наказанията. С много от забележките в доклада от агенцията не са съгласни и ги оспорват.

“Никой не оспорва правото ви на кадрови решения, но не чухме достатъчно аргументи за това. Остават съмненията, че Петрова е жертва на субективна оценка и че е отстранена, защото е отказала да изпълни поръчки“, заяви Мая Манолова от БСП.

Според колегата ѝ Хасан Адемов, когато агенцията е подчинена на министъра, няма как да изпълнява нещо друго освен неговата воля. Адемов прогнозира, че новият директор ще е “по-послушен от предния“. Според него обаче темата със статута на агенцията не е приключена.

Същевременно от Лекарския съюз и пациентски организации настояват за промяна в статута на одита, така че да не е подчинен на министъра, а и да се разширят правомощията му. Идеята е той да разглежда жалби от пострадали пациенти и да се произнася за извънсъдебни обезщетения.

Министърът също иска промяна, но в друга посока – да се увеличат няколкократно налаганите от агенцията глоби при нарушения в болниците, довели до смъртен случай. Сега санкциите варират от 300 до 1000 лева.

В същото време депутати от парламента обмислят как да се промени устройството на агенцията. Едно от предложенията е тя да се трансформира в национална одитна комисия, чийто състав да се избира от Народното събрание и в която да участват и представители на пациентите. Друг вариант е тя да бъде към Министерския съвет.

Засега обаче мнозинството на ГЕРБ не смята да внася законодателни предложения, а по-скоро ще търси съгласие с останалите парламентарни групи.

Според министъра здравното министерство и Министерският съвет са част от една и съща държава и не е от особено значение на кого ще е подчинена агенцията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?