Депутатите на ГЕРБ обвиниха "социалния" президент в популизъм

Депутатите на ГЕРБ обвиниха "социалния" президент в популизъм

Парламентът се съобрази с наложеното от президента Георги Първанов вето върху промените във военния закон, като го подкрепи с 31 гласа "за", 44 "против" и 69 "въздържали се".

Първанов върна закона основно заради това, че най-висшият военен - началникът на отбраната - вече няма да е пряко подчинен на държавния глава. Другите мотиви бяха отпадането на 45-дневния срок за изплащане на обезщетенията на военните при пенсиониране и правото на военнослужещите да закупуват ведомствени жилища след определен брой години служба на преференциални цени.

Военният министър Аню Ангелов обяви вече, че правителството на ГЕРБ има готовност да върне правомощията на държавния глава спрямо началника на отбраната, но не и да отрази "социалните забележки" на Първанов.

Аню Ангелов заяви по време на дебата в пленарна зала, че приемането на възражението на държавния глава по отношение на подчинеността, няма да промени съществено регламентирането на т.нар. интегриран модел в армията, който има за цел да прекрати двувластието в сектора и дублирането на структури и функции. Според него това е едно "формално действие", тъй като всички правомощия на президента в мирно време се основават на предложения на Министерския съвет. Възможности за удовлетворяването на другите искания на президента обаче няма.

"Целта е да не се завърши тази реформа. А тя се влачи от 15 години. Ние имаме политическата воля да я завършим в нашия мандат", заяви Ангелов в отговор на критиките към законовите промени от страна на БСП.

Той коментира наскоро, че изпълняването на всичките искания на Първанов де факто ще блокират реформата в армията, а невъзможността за изплащането на обезщетенията в 45-дневния срок, породена от окаяното финансово състояние на ведомството, ще доведе и до съдебни процеси срещу МО.

След като военният министър съобщи наскоро, че премиерът Борисов споделя неговото мнение за уважаването само наполовина на президентското вето, очаквано в тази линия ще се движат и депутатите от парламентарната група на ГЕРБ.

"Социалната политика, която застъпва президентът, е абсолютен популизъм", заяви Красимир Велчев от ГЕРБ.

Преди дни в телевизионно интервю премиерът отрече да е подкрепял президентското вето и сведе "забележките" на президента до проблем с формулировката на длъжността на най-висшия военен – "началник на отбраната“ или "началник на щаба на отбраната“.

От “Синята коалиция“ обявиха, че не приемат изцяло мотивите на президента, защото това е политически акт, който създава напрежение в системата. Работата на Министерството на отбраната се препъва в законодателни процедури, заяви Асен Агов. Лидерът на СДС от своя страна посочи, че няма никаква разумна причина да се подкрепи ветото.

Въпреки че от Синята коалиция не подкрепят мотивите на Първанов, връщането на правомощията на държавния глава се очаква да мине с гласовете на "Атака", които следват безотказно законодателната политиката на ГЕРБ до момента.

Левицата и ДПС очаквано се обявиха в подкрепа на ветото. Ангел Найденов от левицата прогнозира, че отпадането на социалните привилегии ще демотивира хората и ще има отлив от системата. Според Ангелов промените в закона са неаргументирани и неприемливи.

Корман Исмаилов от ДПС каза, че във всяка сериозна държава правата на военните, дори когато се пенсионират, са гарантирани. От ДПС заявиха, че ще подкрепят ветото не от куртоазия, а защото са последователни в политиката си. Според ДПС наложеното вето дава още една възможност да се постави началото на цялостен анализ на сектора за отбраната и сигурност.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?