Депутатите на Костов ще гласуват с БСП срещу кабинета

Парламентарната група на ОДС, в която останаха 27-те бивши сини депутати начело с Иван Костов, единодушно е решила да гласува против правителството и "за" вота на недоверие към кабинета, внесен от БСП.

Вотът на недоверие е отношение към управляващите, към правителството и затова ОДС и в дебата, и в гласуването ще бъде против правителството и управляващите, независимо откъде идват мотивите за вота на недоверие, каза председателят на групата Екатерина Михайлова пред журналисти в парламента.

Не приемаме мотивите на БСП, но имаме свои мотиви, за да гласуваме срещу правителството, допълни тя.

По думите ѝ всяко друго поведение - негласуване, въздържане и против вота, е подкрепа за правителството.

Внесеният от БСП вот на недоверие за "социалната безотговорност" на правителството няма шанс да мине, независимо от конфликтите в управляващото мнозинство.

Въпреки това лидерите на БСП по-рано обявиха, че вотът е заявката от тяхна страна, че са готови да се явят на предсрочни избори и да управляват, евентуално в коалиция с ДПС. В момента социологическите проучвания сочат левицата като първа политическа сила, докато десните партии са в насипно състояния, някои (като тази на Костов) тепърва ще се учредяват.

Ако по някаква случайност вотът на БСП успее, България ще е със свалено правителство на 2 април, когато е церемонията в Брюксел по приемането ни в НАТО.

Лидерът на БЗНС - НС Анастасия Мозер вече се срещна с лидера на БСП Сергей Станишев и обяви, че петимата земеделци в парламента ще подкрепят вота. Цялата нова ПГ на БЗНС - НС и Демократическата партия, която бе учредена днес, вероятно също ще гласува против кабинета, каза пред Mediapool депутатът Марио Тагарински, като изтъкна мотиви, аналогични с тези на ОДС.

Все още не е ясно каква позиция ще заеме ПГ на СДС, в който членуват 13 депутати. Никола Николов заяви пред Радио Свободна Европа, че "мотивите наистина не са съдържателни", че БСП използва вота за вътрешнопартийна употреба, а от трета страна той е "начин да се сондират позициите на всяка една от политическите сили в парламента".

Във вторник лидерът на СДС Надежда Михайлова постави пред БСП неизпълнимото условие да изтегли министрите си от кабинета, за да води консултации с тях.

Днес Никола Николов от нейната парламентарна група изрази личното си мнение, че обвиненията към правителството са справедливи, но мотивацията е точно обратната на тази, представена от БСП. По думите му причината за неуспехите в здравеопазването е, че системата "силно се комунизира" . "Виждаме, че заместник-министър от правителството на Жан Виденов става шеф на здравната каса. Онези, които бяха против реформите в здравеопазването, сега ще трябва да ги правят по волята на мнозинството в парламента и по волята на министър-председателя, което според мен е абсурдно да се случи", каза Николов.

Съюзът на работодателите се обяви против вота на левицата и против смяна на кабинета, който тази година трябва да приключи преговорите за присъединяване към Европейския съюз.

Левицата имаше дълги колебания по въпроса дали и за какво да поиска вот на недоверие, но след като гръмна скандалът с обвиненията, че под ръководството на сегашния президент и бивш лидер на БСП партията е получавала петролни подкупи от Саддам Хюсеин, взе окончателното решение.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?