Депутатите на път да отложат глобите за чужденци с ниви у нас

Депутатите на път да отложат глобите за чужденци с ниви у нас

Депутатите са на път да отложат налагането на глоби за притежаване на земеделска земя от чужденци и фирми от страни извън ЕС, както и на дружества, регистрирани в офшорни зони. Според сега действащия закон санкциите от 100 лв. на декар влизат в сила от 1 май, а 3 месеца след това скачат на 300 лв. Депутатите от земеделската комисия обаче подкрепиха на първо четене предложението на Румен Христов от Реформаторския блок срокът да се промени на 1 октомври, пише Investor.bg.

Срещу забраната за притежаване на ниви и въвеждането на санкции се обявиха представители на бизнеса, според които това отблъсква инвеститорите. Публични компании пък са принудени да разпродават земя или да плащат глобите, тъй като не могат да контролират произхода на акционерите си.

Сред малцинството депутатите против предложението за отлагане на глобите беше Венцислав Каймаканов от ДПС, според когото фирмите, които нямат право да притежават ниви у нас, са имали достатъчно време да се пререгистрират. Той предложи да не се отлага налагането на санкции, които по думите му засягали 3-4 дружества.

Вносителят Христов обаче репликира, че Европейската комисия вече започна наказателна процедура срещу България заради ограниченията за чужденци да притежават ниви. Те засягат и европейски граждани и фирми, за които се иска уседналост, за да могат да купят земеделска земя у нас. Освен това според Христов засегнатите от санкциите компании от страни извън ЕС далеч не са малко. Той даде за пример японски инвеститори, който обработвал 2500 дка край Монтана, но сега трябва да се освободи от тях. Фирми от САЩ, Китай и Израел, с интерес към инвестиции в земеделието, също ще бъдат засегнати, изтъкна Христов.

Ферихан Ахмедова (ДПС) заяви, че предложението на Христов е лобистко. „Ако срокът без санкции бъде удължен, казваме на инвеститорите, че в България всичко е възможно и допускаме да минат покрай закона“, смята тя.

Иван Станков от АБВ посочи, че е несериозно толкова често да се променят закони. Въпреки това той подкрепи проекта на Румен Христов и препоръча до октомври да се направят допълнителни проучвания.

Инвеститори трябва да идват, но да обработват земята, а не да извършват спекулативни продажби, каза Светла Бъчварова (БСП).

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?