Депутатите на Яне Янев излизат от НС и отиват сред народа

Деветимата депутати от бившата парламентарна група на РЗС, която се разпадна миналия месец след напускането на Марио Тагарински, няма да присъстват на пленарни заседания след откриването на новата сесия на Народното събрание. Това обяви в понеделник независимият депутат от РЗС Цветан Цветанов по време на пресконференция във Велико Търново.

Той посочи, че през януари ръководството на партията ще се среща с избиратели от цялата страна. Това намерение бе анонсирано още при разпадането на ПГ на РЗС от лидера ѝ Яне Янев, който тогава дори каза, че може и да "яхне“ един от конете си, за да пести държавни средства, но ще продължи да се среща със симпатизанти. Така той щял отново да агитира за изборите, които можело да бъдат и предсрочни.

Окончателното решение за януарските пътувания из страната е било взето на конференция в Поморие, посочи Цветанов.

Той уточни, че ще участват само в дебатите по законопроектите за изменение на законите за електронните съобщения и за генномодифицираните храни, защото смятат, че са от изключително значение за българските граждани.

Депутатът повтори, че ако проектът за електронните съобщения, който се подкрепя само от ГЕРБ и "Атака", бъде приет в настоящия му вид, ще бъде сезиран Конституционният съд.

Народните представители от РЗС намират за безсмислено присъствието си в залата на парламента, след като всяка тяхна инициатива среща отпор от управляващото мнозинство, каза Цветан Цветанов, чиято партия доскоро поддържаше ГЕРБ, но оттегли подкрепата си.

За времето, в което ще отсъстват от парламента, депутатите от партия РЗС няма да взимат възнаграждения. Правилникът предвижда, че ако депутат не присъства на повече от три заседания, се отнемат две-трети от заплатата му.

Починът с напускане на парламента за сметка на преки срещи с избиратели бе предприет миналата година по това време от партия "Атака", която тогава беше в опозиция.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?