Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Депутатите набързо насрочиха избор на шеф на ДАНС по модела "Пеевски"

Дъбов: "Няма симулация... в закритата част успяхме да видим и двамата кандидати в тяхната индивидуалност"

93 коментара
Недялко Недялков и Владимир Писанчев. Снимка: БГНЕС

"Прозрачната" процедура за избор на председател на ДАНС, обещана от управляващите след гръмкия скандал с първоначалния им избраник Делян Пеевски, се сведе до формално претупано изслушване на двама кандидати, издигнати в последния момент, без предварително одобрен регламент за обсъждането им, без възможност на външни експерти и наблюдатели да поставят въпроси и без реално претегляне на професионалните и моралните им качества.

Изслушването в комисията за контрол върху специалните служби се проведе във вторник следобед, след като имената на двамата кандидати Владимир Писанчев,и.д. шеф на ДАНС, и Недялко Недялков, директор в агенцията, бяха съобщени на медиите в 20 ч. предишната вечер. Без излишно бавене, изборът на нов шеф на ДАНС бе насрочен за четвъртък. И сякаш за да няма съмнения, че всичко е напълно формално, и двамата кандидати споделиха, че който и от тях да бъде избран за титуляр, ще назначи другия за свой заместник.

Формални и почти идентични концепции за управление на службата

 

Писанчев, когото правителството на Орешарски назначи за временен шеф на ДАНС след оставката на наследения от ГЕРБ председател Константин Казаков, заяви пред депутатите, че икономическата криза е основен риск за националната сигурност.

По думите му сегашната ситуация "изисква насочване на целия ресурс на агенцията към разследването на икономическите престъпления и корупцията". Същият приоритет обяви през 2009 г. тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов.

Писанчев, който е и един от основните "герои" в скандалната разработка "Галерия", набързо изреди основните функции на ДАНС и припомни, че с решение на Министерския съвет (МС) е създадена Специализираната дирекция "Противодействие на организирана престъпност" (СДПОП), в която ще се обособи досегашната ГДБОП.

Той обаче не се спря на нито един конкретен проблем, който би могъл да възникне при прехвърлянето на антимафиотите от МВР към ДАНС. Разясни единствено, че в момента се обсъжда споразумение между МВР и агенцията, с което да се елиминира евентуалното дублиране на функции между тях.

Публично неизвестният му конкурент Недялко Недялков, който в момента оглавява дирекция "Класифицирана информация" в ДАНС, представи аналогична концепция. Тя се различаваше с това, че борбата с киберпрестъпленията бе посочена като недостатъчно ефективна.

Той поиска да се създаде възможност "ДАНС по-гъвкаво да управлява ресурса си", но без да обясни какво точно има предвид. По думите му така щяло по-адекватно да се отговори на заплахите пред националната сигурност.

Журналистите – изгонени заради "не чак толкова секретна информация"

 

Представителите на медиите обаче не успяха да присъстват на последвалата дискусия, тъй като председателят на комисията Димитър Дъбов (БСП) обяви, че по принцип заседанията на колегите му са закрити.

Малко след това обаче, от зала "Изток" в парламента излезе заместникът на Дъбов – Десислав Чуколов ("Атака"), който неочаквано обяви, че според него журналистите трябвало да останат вътре, защото "информацията, която се говори не е чак толкова секретна". Той не каза защо не е направил такова предложение.

"Трябваше да присъствате и вие медиите, за да предадете на хората... Просто, информацията, която чух вътре ме навежда на мисълта, че абсолютно нищо секретно няма в това. Хубаво е да се знае всичко, което се е случило там, за да са спокойни хората и, всъщност, да видят има ли наистина човек, който управлява тази важна агенция по правилния начин", лаконично добави съратникът на Волен Сидеров.

По думите му под "правилен начин" той разбирал "да няма ник'ви зависимости, да няма ник'ви уговорки, когато един човек е сгрешил, политик, на висок пост, милионер, мултимилионер, какъвто и да е, той да бъде разследван – да не се слага чадър върху никой".

Чуколов обяви още, че е попитал двамата кандидати дали биха разследвали "местни олигарси", като конкурента на "Атака" Валери Симеонов, собственик на телевизия и лидер на НФСБ, освен това "кръга Капитал" и президента Росен Плевнелиев.

Писанчев и Недялков отговорили, че "биха направили такива разследвания и очакват сигнали, а конкретни, от нас, сигнали ще получат и за президента, и за бургаския олигарх Валери Симеонов, продължи Чуколов.

"Това, което им казахме на кандидатите също е, че... Радвам се, така, че са нямали фирми с Румен Николов-Пашата, не са били сикаджии, така, хора от системата са, така че се надявам те да свършат работата", обобщи секретното изслушване Чуколов.

Вътрешният министър Йовчев подкрепя и двамата предложени за поста

 

"Аз съм убеден, че и двамата имат необходимите качества... И ако не са успели да ви впечатлят с презентациите, мога да ви кажа, че това не е най-силната им част, но и двамата имат необходимите качества, знания, умения и опит", коментира вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев, който също напусна по-рано заседанието на комисията.

Той за пореден път отказа да коментира професионалните качества на Делян Пеевски, защото нямал поглед върху тях, но подчерта, че Писанчев и Недялков са "професионалисти, които са прекарали голяма част от трудовия си стаж в агенцията, които са доказали, че имат съответните знания и умения, които имат съответния опит и, които дори имат съответния опит и да управляват агенцията, тъй като са на ръководни длъжности доста време... А и двамата се ползват с доверието на международните ни партньори".

Йовчев не пожела да коментира пред медиите и зададения от Чуколов въпрос за евентуално разследване срещу държавния глава заради лансираните от медиите, свързани с Пеевски, твърдения, че Плевнелиев имал недекларирано участие в офшорни компании.

"Аз не бих влязъл в такъв коментар. Наистина, за мен важни неща са... Важно в тази дискусия е да могат народните представители да придобият впечатления за позицията, за визията на двамата кандидати за това как трябва да бъде управлявана агенцията и да се убедят в техните професионални и лични качества", заобиколи темата МВР шефът.

Според Писанчев изслушването било "много подробно, много изчерпателно"

След около час и половина заседанието на комисията, председателствана от Дъбов, приключи и пред микрофоните застанаха самите кандидат-шефове на ДАНС, които заявиха, че са доволни от старта на процедурата.

"Да, разбира се. То беше много подробно, много изчерпателно, зададоха ни много въпроси, на които ние трябваше да отговорим", каза Писанчев.

Многото прилики в концепциите на двамата бяха обяснени с общото им професионално минало и познанията им за работата на агенцията.

"По принцип рисковете и заплахите за страната са що годе аналогични. Въпрос на лична визия и разбиране е коя от тези ще бъде изведена малко по-напред или по-назад", каза Недялков, след което бе репликиран от конкурента си: "Искам да ви кажа, че ние работим на едно и също място дълго време, не може да очаквате големи разлики в това, което казваме, защото ние сме отвътре, от самата служба... Знаем какво прави тя, знаем какво целим и знаем на къде отиваме и не може да очаквате разлики, драстични между нас. Не би било нормално да има такива разлики".

"А, това няма смисъл да го коментираме, защото нямаме как да го коментираме... Това е законодателно решение и ние не можем да го коментираме, нали", лаконично отговори Писанчев след въпрос дали двамата се чувстват по-зле подготвени за високия пост, след като не бяха номинирани по време на първия епизод от процедурата, когато предпочетен бе "външният специалист" Пеевски.

"Няма да коментирам повече "Галерия", защото е това, което е"

Настоящият и.д. шеф на агенцията не пожела да отговори и на въпрос дали откритата лично от него скандална разработка "Галерия" не дава основания за съмнения, че по това време (2008 г. - бел.ред.) ДАНС е ползвана като политическа полиция.

От публикуваната миналия петък част от оперативното дело стана ясно, че сред мотивите за започването му е следната задача: "Разпоредена е проверка за възможните канали, механизми и източници за изтичане в медийносто пространство на вътрешна информация, позволяваща да се публикуват и разпространяват различни статии, с които се правят негативни внушения в обществото, относно дейността, функциите и ръководството на страната и в частност ДАНС".

"Вижте, публикувахме явната част на "Галерия". Това, което остана са съобщенията от проведените СРС-та, тях няма да ги публикуваме, защото там се съдържа много лична информация и хора, които са приказвали по тези телефони, които нямат абсолютно нищо общо с цялата работа. Затова няма и да ги публикуваме... Всичко друго е публикувано и е това, и няма да го коментирам повече, защото е това, което е", заключи Владимир Писанчев.

Двамата кандидати приятелски щели взаимно да се предложат за заместници

 

Впечатлението, че набързо насроченото изслушване на двамата представлява своеобразно отбиване на номера и симулация на надпревара от страна на управляващите се засили допълнително от признанието на Писанчев, че с Недялков са приятели и вероятно избраният ще предложи другия за свой заместник.

 

"Ние сме си приятели... Да, естествено (ще го взема за заместник – бел.ред.)! И той, предполагам, че и той ще ме вземе за заместник, ако стане председател", чистосърдечно заяви и.д. шеф на ДАНС.

 

"Ами, питайте хората, които са ни предложили... Не, не мисля, че е симулация на конкуренция, защото с мен говори премиерът и каза, че ще ме предложи. Предполагам, че с г-н Недялков е говорено по абсолютно същия начин, нали... И са търсени други начини, за да се определи кой ще е... Предполагам, че това събеседване и последващите въпроси на комисията ще определят най-точно кой ще бъде", каза още Писанчев, запитан какъв тогава е смисълът от цялата процедура с двама номинирани.

 

По повод закупуването на пенсионния фонд "Доверие" от офшорка с неясна собственост, той заяви, че службата би могла да разследва казуса само, ако ѝ бъде поставена такава задача.

"Това е от огромен обществен интерес, но трябва да имате конкретна информация за това, че има нарушаване, че има нечисти капитали и т.н. За съжаление законодателството разрешава офшорните фирми да участват в такива сделки. Такова ни е законодателството", добави Писанчев.

Кандидатите се знаели от петък, обявяването им сигурно се забавило "технически"

Последен пред медиите застана председателят на комисията Димитър Дъбов, който обяви, че е знаел кои са двамата кандидати, предложени от премиера Пламен Орешарски още в петък. Запитан каква тогава е била причината имената им да бъдат обявени чак в 20.00 часа в понеделник, социалистът допусна, че сигурно е имало "технически причини".

"Няма симулация, особено в закритата част ние успяхме да видим и двамата кандидати в тяхната индивидуалност с вижданията, които имат и въз основа на натрупания опит, а и много въпроси, които зададохме, така, успяхме да си направим, вярвам, извод", демонстрира увереност Дъбов.

По думите му двамата кандидат-шефове на ДАНС дали "много интересни отговори" на въпрос за изводите, които службите са си направили след атентата на летище Сарафово през юли м.г. Какви са те обаче, той не съобщи, защото за разлика от заместника си Чуколов определи изслушването, като "класифицирана информация".

"Имаше не малко въпроси свързани с ГДБОП, кадрите, които работят там, някои съображения, изказаха относно обвързаността на някои от хората, работещи в БОП-а, тестовете, не само на полиграфа, но и други, които трябва да преминат, за да влязат в ДАНС. Т.е. имаше много въпроси, много професионално, получихме професионални отговори и отново искам да кажа, че и двамата кандидати показаха и имаха възможност да покажат своята индивидуалност", продължи шефът на комисията за контрол на спецслужбите.

Запитан дали смята за "професионален" въпросът за евентуално разследване срещу президента, Дъбов каза лаконично: "Депутатите зададоха страшно много въпроси, имаше и такъв, наистина. Не смятам, че това е основното, което се коментираше..."

След това Дъбов обясни, че няма как да сравни кандидатурите на Писанчев и Недялков с тази на Пеевски, уточнявайки, че в парламента имало две концепции за бъдещето на ДАНС.

След избора на Пеевски, който предизвика смут и сътресения дори в парламентарната група на БСП, Сергей Станишев каза, че търсели "нестандартно решение" и че Пеевски поставял на риск себе си и семейството си, заемайки се с важните дела в ДАНС.

Дъбов обясни различния подход на депутатите при подбора на шефа на най-мощната структура в страната така:

"Едната е, например, външен председател на ДАНС, който не е обвързан, не е част от, така, насложилите се неща в ДАНС, който няма да се съобразява с миналото и бъдещето... Би могъл да, така, разсича с години натрупали се проблеми. И втората концепция е, че човекът би могъл да бъде отвътре, да е наясно, да е работил в тая система, за да може с лекота още от назначаването му да започне да работи... Ами, първата... Протестите отхвърлиха първата възможност за външен председател на ДАНС", добави с усмивка социалистът.

Почти никакъв интерес от другите институции и политическите лидери

 

На изслушването бяха поканени президентът, председателят на парламента, председателят на Върховния касационен съд, главният прокурор, но никой от тях не се яви. Според Чуколов държавният глава го било страх. Не дойде дори председателят на парламента Михаил Миков (БСП), който иначе беше в сградата.

 

От лидерите на парламентарно представените партии в залата присъстваше единствено президентът на ПЕС и председател на БСП Сергей Станишев, който седна до вътрешния министър Йовчев. Той обаче не пожела да направи изявление пред журналистите.

 

След грандиозния скандал с избора на "външния специалист" Пеевски за председател на ДАНС, определен от Еврокомисията като риск дори за европейската сигурност, зам.-шефът на парламента Мая Манолова обеща, че "следващият избор на шеф на ДАНС ще се случи напълно прозрачно".

Проведената процедура демонстрира тъкмо обратното.

Въведената от предишния парламент практика (под натиска на ЕС) с регламент за подобни изслушвания за избор на членове на Висшия съдебен съвет и Конституционния съд (КС) доведе до публични скандали и разкрития, компрометиращи две кандидатури за КС, в резултат на което и двете отпаднаха.

Докато бяха в опозиция пък от БСП редовно критикуваха предишните управляващи от ГЕРБ ще неглижират принципите на парламентарната република и непрекъснато правят прибързани и немотивирани назначения "на тъмно".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

93 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #93

  аман от смотаняци. как изведнъж цялото ни глупаво общество започна да разбира от специални служби и сигурност. навсякъде по света службите с такива правомощия /разузнаване, контраразузнаване, наркотрафик, корупция, и т.н./ са надпартийни и се ръководят от генерали и хора занимавали се еднинствено с това цял живот. не работят за политици, а за ЗНАМЕТО! къде бяхте, когато 4 години Б.Б. селянина си правеше каквото поиска в държавата и си назначаваше роднини и мутри идиоти навсякъде? защо тогава нямаше протести бе малоумници? защо тогава не пискахте на площада?

 2. Анонимен
  #92

  Новото правителство, което скоро ще смени тая орда, ще разгони всички безобразни типове, които назначиха. Правителството на ГЕРБ се оказа като послушници в манастир в сравнение с тая шайка, това е истината. Отвратителните бяха сменени с Мегаотвратителни.

 3. Анонимен
  #91

  Прав е № 90. Хората, познаващи законите, съвсем се объркаха. Като какви комисията на Дъбов, Господи, какво светло име, изслушва двама кандидати? Кого точно предлага Орешарски? И двамата ли? Това е незаконно. Процедурата по закон е такава, че изисква Орешарски да напри лично публично изслушване на кандидатите, след това да вземе сам решение и да предложи на парламента един кандидат. Който вече да мине през Дъбовата комисия и да върви в пленарна зала. Но при комунистите е така - гласност и преустройство, да се снишим, докато мине бурята, както казваше учителуят им Живков, пък ще си я караме по болшевишки! До кога, комунизъм, Господи, до кога???

 4. Анонимен
  #90

  Това "изслушване" по коя законова процедура е? Чл. 8 ал.1 от ЗДАНС е ясен и категоричен - председателя на агенцията се избира от Народното събрание по предложение на министър - председателя". Явно Орешарски вече го е страх и бяга от отговорност, като очевидно иска други да направят предложението. Орешарски трябваше да обяви конкурс и той лично да направи изслушване на кандидатите, след което да предложи една кандидатура на НС. ДАНС е специализиран орган на Министерския съвет - изпалнителната власт.

 5. Анонимен
  #89

  Случва се точно обратното на това, коего е записано в закона. Парламентарна комисия це направи избор, ще го предложи на министър - председателя а той щепредложи този избор на НС. Никога няма да има върховенство на закона в страната при подобно некомпетентно управление.

 6. Анонимен
  #88

  Назначете ги и двамата милиционери! Така ще може двойно по-добре да се противодейства на организираната престъпност и да се защитава националната сигурност. Пък и ще се обогати сексуалната практика на секретарките.

 7. Анонимен
  #87

  Изключително тенденциозна статия.Нека да каже авторът кога друг път се е избирало шеФ на ДАНС с такава "непрозрачна и бърза " процедура.По времето на Борисов и Цветанов ли.

 8. Анонимен
  #86

  Тишината в залата, ражда "велики" началници на ДАНС!

 9. Анонимен
  #85

  Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди - ТОЛКОВА МНОГО ЛИ ВИ Е СТРАХ ОТ ИСТИНАТА БЕ МЕДИАПУЛ, ИЛИ И ВИЕ ПОЛУЧАВАТЕ СУБСИДИЙКА ОТ ДАНС!

 10. Анонимен
  #84

  =

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.