Депутатите надвиха Министерството на финансите за парите за наука

Красимир Вълчев

Депутатите от образователната комисия в парламента единодушно надвиха Министерството на финансите, като записаха по-висок дял на финансирането на науката от националния бюджет в сравнение с предложението на екипа на Владислав Горанов.

Това стана при обсъждането на актуализираната Национална стратегия за развитие на научните изследвания до 2030 г. в сряда. Приемането ѝ до 30 юни тази година е ключово изискване на Европейската комисия, за да се усвоят средствата по Оперативна програма "Наука и образование".

В първоначалния проект, разработен от служебния министър Николай Денков, беше заложено финансирането на науката от "държавния бюджет" да се увеличава ежегодно от 0.38% от БВП през 2018 г. до 1% през 2025 г.

Във внесения в Народното събрание проект обаче процентите са запазени, но понятието "държавен бюджет" е заменено с "консолидирана фискална програма". Тя включва средствата по оперативната програма от европейските фондове, което според учените означава, че парите от бюджета даже ще намалеят.

По време на заседанието на комисията депутатите от опозицията разкритикуваха проекта с твърдението, че след "дребните" наглед поправки той е лишен от финансовия си гръбнак и ще остави стратегията без реализация.

Образователният министър Красимир Вълчев коментира пред комисията, че споделя виждането на академичната общност за недофинансирането на науката, но в същото време трябва да се аргументира пред обществото възвращаемостта на увеличените средства за изследвания. Вълчев добави, че не е съгласен с критиките, че промените са довели до подмяна на стратегията.

В крайна сметка той предложи, а депутатите приеха единодушно в проекта изрично да се уточни, че процентите финансиране се отнасят до консолидираната фискална програма, но без европейските средства. Така се запазва смисълът на първоначално заложеното финансиране от проекта на Денков.

Вълчев обаче уточни, че каквото и да се запише в стратегията, най-важното е да се отстоява с аргументи финансирането на науката при приемането на всеки годишен държавен бюджет.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?