След над 3-часово изслушване на МВР-ръководството във вътрешната комисия

Депутатите не изясниха нищо за случая "Мирослава", освен че няма доказателства

Цветанов обяви, че е наказал двама антимафиоти с порицание и писмено предупреждение

Снимка: БГНЕС

Депутатите, присъствали на заседанието на вътрешната комисия във вторник, на което бе изслушано цялото ръководство на МВР заради гафовете в разследването на убийството на Мирослава Николова от Перник, така и не успяха да си изяснят какви доказателства са събрани по случая и как е допуснато самоубийството на първия заподозрян Стойчо Стоев.

Това се разбра от думите на Иван Костов (ДСБ), Михаил Миков, Корнелия Нинова, Ангел Найденов (БСП) и Христо Бисеров (ДПС), които първи напуснаха над 3-часовото закрито заседание на комисията.

На него бяха поканени вътрешният министър Цветан Цветанов, главният секретар на МВР Калин Георгиев, шефът на ГДБОП Станимир Флоров, както и началниците на полицейските дирекции в София и Перник, за да докладват действията на подчинените си в Перник и по време на скандалните арести в Мировяне и Скравена.

По неофициална информация на членове от комисията подчинените на Цветанов изчели три "огромни справки", като след това нямали възможност да отговарят конкретно на депутатски въпроси, защото министърът бързо ги прекъсвал и отклонявал питанията с типичните си припомняния за успехите на настоящото ръководство на полицията – делата срещу т. нар. банди "Наглите", "Килърите" и "Октопод".

Дефект на прекомерната информация

"Боя се да започна да интерпретирам нещата, след като и самият аз не съм убеден в тяхната яснота. Това е дефект на прекомерната информация. Беше дадена прекомерно много информация по три случая едновременно. Тя не може да бъде отговорно осмислена за толкова бързо време. Затова се нуждая от справки с протокола. Казаха, че ще оставят най-важния доклад. Споделям това притеснение и още един път ще заявя, че това самоубийство или каквото е на Стоев, практически скрива реалните извършители", заяви лидерът на ДСБ.

От това, което е чул в залата, той останал с впечатление, че разследващите не разполагат с достатъчно годни доказателства, за да завършат това дело и да внесат обвинителен акт в съда срещу другия заподозрян – Марио Любенов – Заека. По думите му е нормално, когато в едно престъпление участват двама души, да си прехвърлят взаимно вината, но след като единият вече не е между живите "как се установява истината, колкото и да е прецизен и да желае съдът да стигне до нея".

"От една страна се твърди, че са спазени конвойните правила, от друга – не е ясно как конвоят, заедно със задържания, са си помагали да спират някаква алармена инсталация. Не е ясно защо те заедно го правят. Не би ли било по-добре той да излезе отвън, те да се справят или да извикат техническа помощ и т. н. Основният въпрос е оръжието. Това оръжие защо не е отнето – въпросът остана неясен. За оръжието казаха, че не знаят дали са знаели тези, които са извършвали обиска дали е имало оръжие, а се оказа, че той е имал нарезна карабина и два пистолета, така разбрах", продължи съпредседателят на Синята коалиция.

Управляващите умишлено смесвали трите скандала

Колегите му от БСП също се присъединиха към становището, че ръководството на МВР не е успяло да отговори на почти никакви въпроси, свързани с последните скандални случаи на немарливост и полицейско насилие. По думите им не е ясно дали някой изобщо ще понесе отговорността за самоубийството на Стоев, на което по неофициални данни лично е присъствал зам.-шефът на ГДБОП Валентин Цоновски, както и как точно заподозреният е успял незабелязано да вземе пистолет и да се гръмне.

"Как по какъв начин при едно разкрито престъпление, МВР не разполага с годни доказателства. Повече са въпросите, които възникнаха днес, отколкото отговорите – формални и противоречиви, които бяха дадени. Няма да има доказателства, за да има отговорник за смъртта на Мирослава", възмути се бившият вътрешен министър Михаил Миков и добави, че колегите му от управляващото мнозинство умишлено се опитват да смесят случая от Перник с тези в Мировяне и Скравена, за да се "размие темата".

Христо Бисеров пък се включи в общите впечатления за все повече неясноти и противоречия в разследването на убийството на Мирослава с коментара, че от изслушването на ръководителите във вътрешното министерство станало ясно, че по време на трагичния оглед на жилището на мъртвия Стоев, полицаите не са имали съдебно разрешение за обиск и претърсване.

Цветанов наказал двама за самоубийството на Стоев

На излизане от залата на вътрешната комисия МВР шефът Цветанов се спря за кратко пред медиите, за да обяви, че "двама служители на ГДБОП са наказани, удължена е дисциплинарната проверка спрямо ръководителя на териториалното звено на БОП в Перник". Той категорично отказа да съобщи имената на санкционираните, уточнявайки единствено, че наказанията са "порицание" и "писмено предупреждение".

"Дайте ни възможност да завършим проверките. В момента, в който имаме яснота, уверяваме, че ще бъдете уведомени за всичко. Има удължаване на една от проверките за единия от служителите. Изключително ми е неприятно, когато обявяваме наказания публично, защото говорим за висши ръководни служители в системата на МВР. Тези заповеди се обявяват обикновено пред по-старши и равни. Не искам аз да съм човекът, който ще уронва авторитета на моите служители", добави главсекът Калин Георгиев.

Той буквално се оказа заклещен заедно със Станимир Флоров между десетките журналисти в парламента, след като гардовете на Цветанов от НСО успяха да разчитат периметър за оттегляне само за себе си и министъра.

"Извинявам се много, но ако ние така ви бутаме, ще стане проблем... Защо ни бутате така?! Нормално ли е журналисти да ни бутат така", втрещи се на висок глас шефът на ГДБОП, докато с голямо усилие си проправяше път между наобиколилите го телевизионни оператори, фотографи и репортери.

Изявление отказа и шефът на комисията Анастас Анастасов (ГЕРБ), тъй като се очаква колегите му да съобщят официалното си становище след редовното си заседание в сряда. "Информацията е поверителна, тя е на разположение на народните представители и утре ще има изявления по този повод. Нека да се изясним. Информацията, която беше докладвана за случая в Перник, е от порядъка на 30 - 40 листа", добави зам.-председателят на парламента.

Не е ясно дали депутатите ще препоръчат създаването на анкетна комисия

От изказването на Анастасов така и не стана ясно дали той и колегите му от ГЕРБ биха препоръчали създаването на временна анкетна комисия, която да изясни действията на МВР по разследването на убийството на Мирослава. Преди пет дни 57 народни представители от Коалиция за България, ДПС, Синята коалиция и независими внесоха в деловодството на Народното събрание проект за решение за създаването ѝ.

Повод за предложението им стана "лавината" от несвързани и противоречащи си официални и неофициални информации за развоя на разследването и причините за самоубийството на първоначално основния заподозрян – Стойчо Стоев.

Първо около два месеца лично шефът на ГДБОП Флоров обясняваше, че "на нас ни се иска вярната версия да е, че Мирослава е напуснала България", а след това в деня, когато бе огласено, че тя всъщност е отвлечена и убита, уж направилият пълни самопризнания се самопростреля в главата пред няколко подчинени на Флоров.

Последваха множество обяснения от МВР, като първо бе съобщено, че Стоев се самоубил в тоалетната, където бил пуснат на доверие, за да се облекчи. След това се оказа, че въпросното помещение не било тоалетна, а килер и, че вътре имало каса със заключен вътре законен пистолет "Глог".

Някои от присъствалите на мястото спецполицаи разказаха неофициално, че го изпуснали от поглед, защото рязали кабелите на СОТ-а, а впоследствие от окръжната прокуратура в Перник обобщиха, че Стоев се качил, заключен с белезници, на стол, прерязал сам кабелите и след това влязъл в килера и се самоубил. В крайна сметка се оказа, че показанията му, уличаващи Марио Любенов, не са дадени пред съдия и съвсем естествено магистратите не ги приемат като достатъчни за дело. Засега обаче те бяха достатъчни, за да остане Заека за постоянно в ареста.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?