Депутатите не приеха мораториум върху сделки и строежи по плажовете

Депутатите не приеха мораториум върху сделки и строежи по плажовете

Народните представители отхвърлиха в сряда предложения от левицата мораториум върху всички сделки и строежи по плажовете. Искането бе да се забранят всички сделки на разпореждане и строителни дейности в държавни имоти в и извън урбанизираните територии в границите на зони А и Б по Закона за устройство на черноморското крайбрежие.

 

От левицата предлагаха изключение от мораториума да се прави за инфраструктурни обекти с национално значение и от първостепенно общинско значение, но предложението им получи подкрепата на 36 депутати, 27 бяха "против", а 40 се въздържаха.

 

Исканият мораториум бе провокиран заради приетите миналата седмица промени в Закона за черноморското крайбрежие, според които върху пясъчните дюни може да се строи ако става въпрос за пречиствателни станции, газопроводи като “Южен поток“ и друга инфраструктура от национално значение. Допреди това върху дюните бе забранено всякакво строителство.

 

Текстовете, които изменихме, няма да попречат на подготвени сделки с имоти държавна собственост в следващите седмици и месеци, коментира Димчо Михалевски от “Коалиция за България“ и бивш зам.-министър на регионалното развитие. От левицата искаха мораториумът да действа "във времето на безвластие по изборите".

 

Според депутата от ГЕРБ Любен Татарски обаче почти всички искания са намерили място във вече приетите корекции. В ресорната комисия нямаше нито един против и въздържали се при приемането на тези текстове от закона, каза той. По думите му предложението на представителите на БСП не е целесъобразно и навременно.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес