Депутатите не приеха собственост върху ниви да се доказва и с показания

Народните представители не приеха в четвъртък предложенията на депутатите от ДСБ Евдокия Манева и Елиана Масева за допускане на възможността при доказването на собственост върху земеделски земи да се приемат като доказателства и писмени декларации и свидетелски показания.

Промените в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи бяха отхвърлени след прегласуване с 56 гласа "за", 75 "против" и 20 "въздържал се".

Мотивът на двете представителки на ДСБ бе, че изключването на писмените декларации или свидетелските показания като основание за доказване на правото на собственост ще затрудни съда при разкриване на обективната истина. В много от случаите земляческите регистри са унищожени или няма описание на границите и съседите и затова е необходимо, наред с писмените доказателства, в търсене на обективната истина да бъдат допускани и писмени декларации и/или свидетелски показания, пише в мотивите им.

С последните изменения в закона, влезли в сила от 9 февруари т.г., на хората, които претендират право на собственост на земеделски земи, се поставя ограничение - да доказват своята собственост само на база писмени доказателства, като се елиминира в разрез с действащите процесуални  закони възможността на тези граждани да доказват собствеността и със свидетелски показания, и с писмени декларации, посочи в сряда при обсъждането на предложението Елиана Масева. От ОДС обаче посочиха, че въпросът е чисто политически, но да се поставят нещата само на платформата кое е справедливо да се решава чрез съда, е погрешно.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?