Депутатите не приеха тавани за заплатите в регулаторите

Менда Стоянова бе против намесата във формирането на заплатите в БНБ

Парламентът отхвърли предложени от Реформаторския блок промени в Закона за Българската народна банка, които въвеждаха таван не само за заплатите на ръководителите в Централната банка, но и в редица други регулатора като комисиите за защита на конкуренцията, за регулиране на съобщенията, за енергийно и водно регулиране и в Съвета за електронните медии.

Срещу равняването на заплатите в регулаторите по тази на председателя на Народното събрание се обявиха  ГЕРБ и ДПС. От Патриотичния фронт и "БСП лява България" приветстваха предложените корекции, но в крайна сметка законопроектът беше отхвърлен с 50 гласа "за", 30 "против" и 39 въздържали се.

С промените се предлагаше основното месечно възнаграждение на управителя на БНБ да бъде 95 на сто от размера на възнаграждението на председателя на Народното събрание, а на подуправителите - 90 на сто от възнаграждението на гуверньора. За останалите членове на управата на БНБ основната месечна заплата трябваше са е 80 на сто от тази на ръководителя на Централната банка, за директорите на дирекции - 70 на сто, а за останалите служители - до 60 на сто в зависимост от длъжността, отговорностите, притежаваната квалификация и прослужения стаж.

Предвиждаше се още допълнителното възнаграждение да не може да надхвърля основната заплата за съответния месец. Със законопроекта се предлагаха и промени и в уреждането на заплатите на КЗК, КРС, КЕВР и СЕМ. Мотивите на Реформаторите бяха свързани с напрежението в обществото заради колосалните заплати на управата на БНБ, надхвърлящи в пъти заплатите на президента, на председателя на Народното събрание и на министър-председателя.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че не подкрепя законопроекта, не защото е "против" прозрачността, а защото БНБ е институция, която се самоиздържа. БНБ осъществява надзор над банковия сектор и не може служителите в един надзорен орган да взимат в пъти по-ниски заплати от работещите в търговските банки, аргументира се тя.

Стоянова посочи, че и в момента има таван на заплатите в Централната банка. В закона за БНБ е записано, че таванът е свързан със средното възнаграждение в целия банков сектор на всички ръководни органи, припомни тя. Не бива в този момент да използваме едно невярно твърдение, което се тиражираше месеци наред в медиите - за шестцифрени възнаграждения в БНБ, и да използваме случая КТБ, за да унищожим капацитета на Централната банка, защото това ще бъде резултатът от този законопроект, каза шефът на бюджетната комисия.

Мартин Димитров от Реформаторския блок припомни изказването на премиера Бойко Борисов, че никой в държавата не трябва да взима повече пари от него. Според мен неволно вкарахте в заблуждение народните представители, в закона за БНБ няма таван на заплатите и нищо не ги спира да си сложат заплати от 1 млн., посочи той. Оставяте едни хора да взимат по 16-17 хиляди лева, а искате да орежете социалните придобивки на полицаите, коментира Димитров.

Популизмът да не взима връх, и народните представители взимат по-големи заплати от премиера, контрира го Стоянова. Ако сравним вашия фиш с неговия, ще видите, че той не е таванът на заплатата и аз ще помоля премиера да ми представи тази информация, за да сравним със заплатата на председателя на НС и на други колеги, допълни тя.

Алиосман Имамов  от ДПС посочи, че БНБ е абсолютно независима институция и дори няма задължението да праща в парламента своя бюджет за одобрение. Решението, което се предлага, е частично, то не дава принципите, по които да се определя цената на труда на всеки зает в публичния сектор, затова от ДПС ще се въздържим от подкрепа на този законопроект, заяви той.

Трябва да се изгради ясна йерархична пирамидална система за това колко струва труда на всеки в публичния сектор, посочи Имамов. "Когато става дума за цената на труда в публичния сектор е необходимо да сме наясно за значимостта му – колко е значим трудът на премиера, на председателя на НС, на президента, оттам на всички чиновници в агенции и комисии. В конкретния случай с БНБ не ни се позволява да правим това", заяви депутатът от ДПС.

В реплика народният представител от БСП Янаки Стоилов посочи, че не се ли приеме законопроектът, тази дискусия ще бъде извън Народното събрание. Според него това ще се отрази и на бюджета. Депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров пък заяви,че не може да се съгласи, че финансовият министър изпълнява по-малко задължения или че неговата работа е по-малко отговорна от тази на който и да е шеф на отдел в БНБ.

"Ако ние се съгласим, че тези всички хора са мързеливи, то да променим Конституцията и избраният шеф на БНБ да е министър-председател, министър на финансите, а защо не и президент“, каза Емил Димитров.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?