Депутатите не решиха как ще изглежда бюлетината за евроизборите

Депутатите в петък за втори ден не успяха да постигнат консенсус по важни текстове от законопроекта за избор на български членове в Европейския парламент (ЕП). Около час те спориха по проблема дали на евровота да се гласува с интегрална бюлетина, като в същото време листата е преференциална, т.е. избирателят може да посочва предпочитан кандидат.

Предложението за интегрална бюлетина е на ПГ на ДСБ и ОДС, както и на представители на Коалиция за България.

Елиана Масева (ДСБ) аргументира предложението на колегите си от групата на партията с това, че тя е признак на демокрация и че мотивите за неразбирането ѝ от избирателите не са състоятелни. Тя припомни, че с такива изборни книжа гласувахме на местните избори през 1999 г.

Въведохме този демократичен подход тогава и сега на тези избори за ЕП казваме "не", тази демократична система не ни трябва и избираме друга система, заяви Масева. По думите ѝ промяната в подхода няма да бъде посрещната добре от европейската система, към която се присъединяваме, защото се погазват демократични традиции.

Николай Камов (КБ) посочи, че интегрална бюлетина е един от символите за европейски стандарт, а отделните бюлетини означават "индийска нишка".

Мая Манолова от левицата посочи, че безспорно общата бюлетина е по-добра и на последните президентски избори Коалиция за България е настоявала за нея. Според Манолова обаче има проблем в техническото изпълнение, тъй като се “получава огромен лист, който трябва да се разчита от избирателите с лупа”.

С интегралната бюлетина се дискредитирало и преференциалното гласуване. “Няма как в тази бюлетина да запишеш имена на 18 кандидати от 20 политически партии”, обясни Манолова.

Думите ѝ провокираха Екатерина Михайлова (ДСБ), която коментира, че се спъва демократичния процес с мотива, че ще се създадат трудности на Министерския съвет и ЦИК. “По-голямата бюлетина няма да застраши правото на българите да упражнят вота си”, каза Михайлова. Според нея двете неща – преференцията и интегралната бюлетина са напълно съвместими.

Според Любен Дилов-син (ОДС) всичко е въпрос на техническо сгъване и бюлетината може да представлява книжка.

Яни Янев (НДСВ) поиска от експерти на депутатите да се покаже визуално как ще изглежда макета на интегралната бюлетина за евроизборите. Въпреки дебатите обаче депутатите не стигнаха до конкретно решение, тъй като се изчерпа пленарното време и дойде парламентарният контрол.

В кулоарите на парламента Петър Кънев (КБ), който се занимава с издателска дейност, обясни, че технически е възможно на евроизборите да има обща бюлетина и всичко е въпрос на политическо решение. ”Виждал съм бюлетини, които са като книжки, сгънати като хармоника и т. н.”, обясни Кънев.

Правната парламентарна комисия, която трябва да прецизира и други спорни текстове по еврозакона, ще реши идната седмица дали да се въведат и интегрални изборни книжа за изборите, които трябва да се проведат през пролетта.

В петък депутатите решиха още сумата за финансиране на предизборната кампания на една кандидатска листа да не надвишава 2 млн. лв. Парламентът забрани финансирането на предизборната кампания с пари от търговски дружества с над 5 на сто държавно или общинско участие или от свързани с тях лица от дружества, в които държавата притежава акции с особени права, както и от държавни общински предприятия.

Забранява се и финансирането на предизборна кампания и от средства от организатори на хазартни игри, от религиозни институции и пр.

Даренията за финансиране на предизборната кампания на партиите, коалициите и инициативните комитети няма да могат да надвишават 10 000 лв. - за физически лица, и 30 000 лв. - за юридически лица, записаха още народните представители.

Споделяне

Още по темата

Още от България