Депутатите не са убедени в ефекта от новото облагане на хазарта, застраховането и ″лукса″

Депутатите от бюджетната комисия отложиха в четвъртък гласуването на текстовете в данъчните закони, които трябва да въведат замисленото облагане на доходите от хазартните игри, на премийните приходи на застрахователите и на така наречения данък ″лукс″. Тези промени целят да се повишат приходите в хазната и са част от антикризисните мерки на правителството.

Един от въпросите с неясен отговор при облагането на печалбата от хазартни игри бе какво ще стане, ако печалбата е предметна - например кола, печка или телевизор. Едно от предложенията бе да се плати в рамките на годината данъкът, но не бе отговорено какво става, ако късметлията няма пари за данъка и дали няма да се развие вторичен пазар на спечелените вещи.

Според депутата от ДПС Йордан Цонев е много трудно казината да начисляват данъка върху изплатените печалби, което той знаел от собствен опит, когато работел като крупие.

Заради несъгласието на застрахователния бизнес бе отложено за дооглеждане и облагането на приходите от дейността му. Предложението е с 3.5% да се облагат премиите при общото застраховане, а с 1% - при животозастраховането. В момента застрахователите плащат 10% данък върху печалбата.

Единствено бе прието на първо четене въвеждането на данък ″лукс″ върху недвижими имоти и луксозни вещи. То бе оспорено от представителите на ДПС в комисията, според които Конституционният съд вече се е произнесъл, че местни данъци и такси не могат да бъдат въвеждани от средата на годината. А ако мярката бъде отложена за следващата година, тя вече няма да има антикризисен ефект.

Повечето от депутатите са скептични, че ще се намерят имоти, коли или яхти, които да бъдат обложени с по-високата ставка. Регистрацията на луксозните коли се мести в чужбина, а имотите се раздробяват между няколко собственици, така че данък ″лукс″ да бъде избегнат.

Депутатите одобриха и свиването на субсидиите за политическите партии с 15% до края на годината.

Споделяне

Още по темата

Още от България