Депутатите не уважиха "социалния" президент, а припомниха "Голямото плюскане"

Депутатите не уважиха "социалния" президент, а припомниха "Голямото плюскане"

Депутатите разгледаха на второ четене в пленарна зала текстовете от промените във военния закон, върху които президентът Георги Първанов наложи вето. Очаквано народните представители възстановиха подчинеността на началника на отбраната и на президента, но отказаха да се съобразят със социалните забележки на държавния глава, подкрепени от БСП и ДПС – да бъде възстановен 45-дневният срок за изплащане на обезщетенията на военните при пенсиониране и правото на военнослужещите да закупуват ведомствени жилища след определен брой години служба. Така в закона реда и условията на изплащането на обезщетенията ще бъдат определени с акт на министъра на отбраната.

"Няма по-заинтересовани от ръководството на Министерството на отбраната да се изплатят обезщетенията в 45-дневен срок, но парите ги няма", заяви зам.-военният министър Валентин Радев. Той съобщи, че в момента министерството има 200 млн. лева дългове и не може да осигури изплащането на обезщетенията от 20 заплати в този срок, но ще бъде обмислена схема част от средствата да бъдат давани веднага, а останалите да бъдат разсрочвани. Зам.-министърът припомни, че с цел осигуряването на допълнителни средства, ще се пристъпи и към съкращения в администрацията на МО.

Депутатите от ГЕРБ коментираха, че, ако задължителният 45-дневен срок остане в закона, дефакто военният министър ще в перманентно закононарушение.

"Ако бъде определен срок и той не бъде спазен заради липсата на средства, министърът може да стане закононарушител", посочи Моника Панайотова.

Според Ангел Найденов от БСП обаче е неприемливо обезщетенията на военнослужещите да се определят с акт на министъра на отбраната, защото така се създавали предпоставки за несигурност и се отлага изплащането в зависимост от виждането на министъра.

Съпредседателят на Парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев пък защити отпадането на възможността военните да закупуват апартаменти на преференциални цени с довода, че такъв бонус могат да поискат и служителите на МВР и Министерството на културата.

"Поставяме МО в друга светлина, защото президентът е главнокомандващ. Другите хора по-малко ли работят", отбеляза Велчев и добави, че става въпрос за "див популизъм".

Депутатът от левицата Ангел Найденов коментира от своя страна, че отпадането на социалните бонуси ще направи професията на професионалния войник по-малко привлекателна, от което ще последва отлив на кандидати. Според ГЕРБ обаче младите офицери и войници повече се интересуват от заплатите си, а не дали след 15 години служба ще имат възможност да си купят апартаменти. Искането е още по-абсурдно на фона на невъзможността да бъдат осигурени достатъчно жилища във ведомствения фонд, които да се ползват от нуждаещите се военни.

В хода на дебата Красимир Велчев обясни липсата на средства в МО с разграбването на министерството – скандални заменки на имоти и продажба на имущество в периода 2002 -2009 година. За да илюстрира разграбването на министерството Велчев припомни филма на режисьора Марко Ферери от 1973 година "Голямото плюскане". Депутатът от "Атака" Станислав Станилов пък призова за "сеч" на всички виновни за разграбването на ведомството.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?