Депутатите няма да си вдигат заплатите с добавка „секретни”

Депутатите няма да си вдигат заплатите с добавка „секретни”

Заплатите на народните представители няма да се увеличават заради работата им с класифицирана информация. Това стана ясно след заседание във вторник на подкомисията към комисията по бюджет в парламента, която се занимава с бюджета на Народното събрание.

В началото на месеца председателят на парламента Георги Пирински изказа известни опасения, че добавките за „секретни” може и да не бъдат приети поради негативния ефект, който биха имали сред обществото. Такива добавки са предвидени в Закона за класифицираната информация.

Ако имаше одобрение, заплатите на народните представители щяха да се увеличат средно с 350 лева месечно, защото за работа с документи с гриф „секретно”в бюджета за следващата година бяха записани 1 млн. лв.

Подкомисията е решила да се увеличат глобите за неоправдани отсъствия на депутатите от пленарни заседания и от работа в комисиите. Според член на подкомисията обществото се дразни не толкова от заплатите на народните избраници, а от празната пленарна зала, когато се предават директно по телевизията парламентарни заседания. Досега абсолютен рекордьор по отсъствия е лидерът на ДПС Ахмед Доган, чиято поява в парламента е толкова рядка, че, когато се случи, се определя като „знакова”.

Предвижданата подмяна на автомобилния парк на парламента ще се извърши с коли от по-нисък клас, за да се спестят средства, е обсъдила още подкомисията. В бюджета на Народното събрание за догодина са предвидени 1.5 млн. лв. за нови коли, но подмяната на сегашните ще стане след оглед и преценка. Народното събрание разполага с 80 леки коли, 54 от които са с пробег между 320 хил. и 450 хил. километра.

До края на 2009 г. трябва да стане окончателното преместване на състава на Народното събрание в сградата на бившия партиен дом на пл. „Ал. Батенберг”. Дотогава ще се извърши ремонтът на сградата и адаптирането му за постоянна работа на депутатите. В момента в част от сградата се помещават кабинетите на народните представители и се провеждат заседанията на комисиите.

Заради планираното преустройство на бившия партиен дом капиталовите разходи в бюджета на парламента за догодина са увеличени почти двойно – от 5.8 на 11.4% от целия бюджет. 

Споделяне

Още от България