Депутатите объркани при гласуването на закони в определен ден и час

Само седмица след приемането на поредните промени в парламентарния правилник, според които гласуването става само в четвъртък и петък сутрин, се оказа, че те трудно сработват. Целта на новия регламент е в точен ден и час народните избраници да присъстват при приемането на законите, които са дебатирани предишния ден.  

В четвъртък, докато гласуваха текстове от закона за лекарствата, председателстващият заседанието Любен Корнезов (БСП) на няколко пъти призоваваше депутатите да внимават и да гледат законопроектите пред себе си. Дори им обясняваше кое копче – зеленото или червеното от пулта за гласуване да натиснат, за да върви по-бързо работата.

Наложи се Корнезов да приканва колегите си да влязат в пленарна зала. Направихме промени в правилника, за да има по-силно присъствие по време на приемането на важни текстове, заяви той.

Мнозина от депутатите изобщо не можеха да разберат точно кой член или алинея се гласува и се получаваше абсолютно объркване.

Именно заради това Нено Димов (ДСБ) предложи в залата да се сложи екран, на който да бъдат показвани текстовете, които се подлагат на гласуване. Пленарната зала ще се превърне в кино, контрира Корнезов.

Димов заяви, че с новата процедура за вот депутатите трудно се ориентират какво точно гласуват, тъй като обсъждането е било предишния ден.

Според Димов този нов начин не е удачен за приемане на законопроекти на второ четене.

В кулоарите и депутати от управляващото мнозинство коментираха, че промяната в правилника хич не ги улеснява и не може да заработи добре.

В края на пленарното заседание Корнезов напомни на депутатите на другия ден да си донесат предвидените за гласуване закони.

Споделяне

Още от България