Депутатите обмислят прага за пренареждане на листата за евровота

Депутатите от правната парламентарна комисия спориха повече от час във вторник какъв да е минималният праг при определянето на преференциалните гласове в изборите за български представители в Европейския парламент (ЕП), които трябва да се проведат напролет. Тогава чрез вот България ще излъчи 18 свои евродепутати.

Янаки Стоилов (БСП), председател на комисията, предлагаше преференциалните гласове, подадени за отделните кандидати, да се вземат предвид, ако броят на получените гласове за отделния кандидат е не по-малък от 5% от действителните, подадени за съответната листа.

“Ако минем на праг от 10%, фактически няма да има промяна в първите места на листата, което обезсмисля подреждането ѝ от избирателя”, обясни Стоилов.  Всъщност така щяло да се бетонира челното място на определените от партийните централи кандидати и мажоритарният елемент в пропорционалните избори се дискредитирал.

Депутатът Мая Манолова (БСП) също предлагаше да има такъв праг, но той да е 15%. “Когато сме определили гласоподавателят да изрази една преференция, това е нормалният праг, който трябва да се вземе предвид”, аргументира се Манолова.

Предложенията на представителите на левицата възмутиха Четин Казак (ДПС), който каза, че не приема и двете предложения. “Ако се вземат предвид 5%, какво става с вота на останалите 95% от избирателите”, попита Казак. Според него пренареждането на листата от 5% от избирателите е подмяна на вота.

Борислав Ралчев (НДСВ) го подкрепи и заяви, че не може да взима предвид нищо друго, освен 51% от гласовете а избирателите.  Иван Сотиров (ОДС) коментира, че ако приемат 5 или 15%, ще стане “руска рулетка” и призова комисията да помисли кой вариант да избере.

В крайна сметка комисията, която гледа на второ четене законопроекта за избор на евродепутати, реши да отложи решението си за сряда.  

Споделяне

Още от България