Депутатите одобриха да няма сливане на почивни дни по празниците

Депутатите одобриха да няма сливане на почивни дни по празниците

Депутатите от социалната комисия одобриха на второ четене  предложението на правителството вече да не се сливат празничните дни и уикендите, ако между тях има делници, но когато се падат в събота или неделя хората да ползват понеделник като компенсация.

Така според социалното министерство, което е вносител на поправката, ще има равен брой работни дни всяка година.

На Министерския съвет се отнема правото да размества почивните дни, но все пак правителството ще може при изключителни случаи да обявява еднократно и други дни за неприсъствени за оказване на обществена почит към важни исторически, политически, културни и други особено значими събития, както и дни за честване на определени професии и за оказване на признателност. Тази одобрена редакция беше предложена от парламентарната група на ГЕРБ.

Бизнесът обаче изрази недоволството си от взетото решение.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев пресметна пред депутатите, че догодина брутният вътрешен продукт ще е с 1 процент по-нисък заради трите допълнителни почивни дни.

"С тази поправка всяка година работните дни ще бъдат 249. Искам да си дадете сметка като подарявате три почивни дни повече на избирателите, това означава 400 милиона по-малко приходи в бюджета и от порядъка на 115 лева на човек по-малко възнаграждения", коментира той.

Според него трябва да се оцени и ценностната система на обществото и посоката на държавата - дали се стремим към една работлива, просперираща европейска нация или тръгваме към една безгрижна, мързелива нация с балкански привкус, която вечно се оплаква, че е нещастна и бедна. Като работим по-малко, по-малко ще изкарваме, заяви Велев.

Социалният министър в оставка Зорница Русинова му отговори, че с промяната работните дни наистина ще станат 249, но така ще има предвидимост и сигурност, както за работниците, така и за работодателите, при планиране и управление на трудовия процес чрез установяване на еднакъв брой работни дни всяка година.

Тя изрази несъгласие със сметката на Велев, че един работен ден в годината е с такъв принос към брутния вътрешен продукт, тъй като на БВП влияят и много други фактори.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?