Депутатите одобриха данъчни кредити за общински водни проекти

Депутатите одобриха данъчни кредити за общински водни проекти

Парламентът одобри в петък на първа четене поправките в Закона за водите, уреждащи възможността общините да ползват данъчни кредити за покриване на дължимия данък върху добавената стойност (ДДС) при реализация на проекти за водна инфраструктура, финансиране от еврофондовете, след като Европейската комисия отказа да признава ДДС за допустим разходи по общинските водни европроекти.

Освен това корекциите уреждат собствеността на ВиК-активите. На практика се връща предложението, прието от тройната коалиция през 2009 г. Според него ВиК-дружествата трябва да прехвърлят активите в собствеността на държавата и общините, а а те на свой ред да ги дадат с възмезден договор за управление на водните оператори. По този начин се решават и двата проблема – със собствеността на активите и с ДДС-то.

Много е важно да постигнем нормативна база по въпросите за ДДС-казуса, не трябва да има съмнения, че тези средства отиват в търговски дружества, а трябва да е ясно, че отиват в публичния сектор, за да можем да имаме основания да се ползва данъчен кредит, коментира депутатът от ДПС и бивш министър на околната среда Джевдет Чакъров

Той даде пример с община Асеновград, където ДДС, ако се начисли на фона на финансовата рамка на досегашния проект, е малко над целогодишния бюджет на общината. Как биха могли да намерят средства, за да реализират този проект, ако не ползват данъчен кредит, попита реторично той. Добре е да има нормативна база, за да се уреди този казус и това правим с промените, обясни Чакъров.

Той подчерта, че е за цялостна реформа във ВиК сектора, но едва ли е възможно в кратки срокове това да се случи.

Споделяне

Още по темата

Още от България