Депутатите одобриха държавната субсидия за частни училища и градини

Парламентът прие децата в частните детски градини и училища също да имат право на държавна субсидия. Текстът е залегнал в новия закон за училищното образование, чието обсъждане тече от няколко седмици в парламента. В преходните и заключителните разпоредби на закона, до които депутатите все още не са стигнали се предвижда държавната субсидия за частни училища и градини да влезе в сила от 2016 година.

 

Когато частните училища и градини получат държавна субсидия, те ще трябва да приспаднат нейната стойност от таксата, която сега събират от родителите,, и това трябва да облекчи финансово семействата. Мярката бе предложена, за да се гарантира, че всички деца получават държавна субсидия, независимо от собствеността на заведението, което посещават.

 

Още преди обсъждането ѝ в пленарна зала, мярката породи много полемики като в четвъртък противоречията ще пренесоха и в дискусията на депутатите.

 

Депутатът от Синята коалиция и бивш министър на образованието в кабинета на ОДС Веселин Методиев заяви, че подкрепя предложението, тъй като то позволява парите да следват децата. “Времето е друго, времето позволи на знаещите и можещите, независимо от коя социална среда са, да успяват. Не може да зачертаем частната инициатива в образованието. Кому е нужно това?”, коментира Методиев.

 

От БСП обаче не подкрепят мярката. Ваня Добрева от “Коалиция за България“ заяви, че не е обосновано да се дават пари на частното образование при положение, че като цяло парите са малко и не достигат за общественото образование. “Образованието е ценност, която не трябва да се подчинява на властта на парите“, заяви тя.

 

Колегата ѝ Янаки Стоилов коментира, че образованието се финансира от данъци и от никъде не следва задължението да се осигурява финансиране на всеки, който е решил да предоставя образование. Той посочи, че има много райони в страната, в които няма частни училища и не е редно хората, които живеят там, да плащат за образование в частни училища на децата на хората, живеещи в районите, в които има частни училища.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?