Депутатите одобриха до 100% ръст на пътните глоби

Депутатите одобриха до 100% ръст на пътните глоби

Депутатите приеха на първо четене в четвъртък увеличението с до 100% на глобите за превишена скорост. Промените в Закона за движение по пътищата, внесени от Иван Вълков (ГЕРБ) и група народни представители, въвеждат електронния фиш – глоба, съставена въз основа на запис с камера.

Постъпленията от фишовете ще влизат в новосъздаден фонд към министъра на вътрешните работи и ще отиват за поддръжката и монтажа на още камери, както и за подобряване на пътната безопасност, включително запълване на дупки. Идеята бе лансирана от вътрешния министър Цветан Цветанов още през лятото на т.г.

Двойно - от 10 на 20 лева, скача глобата за шофиране с превишение на скоростта с 10 км/ч над допустимата в и извън населено място. От 250 на 350 лева се повишава санкцията, ако си карал с над 50 км/ч повече от позволеното. Вече няма да се отнема книжката за 1, 2 или 3 месеца при първо нарушение – превишена скорост. Свидетелството за управление на МПС ще се отнема за цяла година, но при системно нарушение на правилата т.е. три или повече провинения в рамките на една година след първия гаф.

Това е крачка назад, коментира Петър Мутафчиев от Коалиция за България. "Не е глобата тази, която може да възпре водача да не кара със скорост, която може да причини сериозни последствия за околните”, посочи той.

Той попита мнозинството защо чрез електронния фиш ще се налага само глоба, а няма да се отнемат точки от книжката. "Полицаят да не ви е измерил скоростта с поглед дами и господа, той също я е измерил с техническо средство”, каза Мутафчиев. Депутатът от левицата попита защо мнозинството, което обеща да се бори с корупцията, не помисли за начини за ограничаване на подкупите при налагането на глоби.

Промените в закона дават възможност на всички общини в страната да определят зони за платено паркиране.

С глоба от 50 до 200 лв. и отнемане на книжката от 1 до 6 месеца ще се наказва водач, който кара в бус лентата. Сега санкцията е глоба от 20 лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес