Депутатите одобриха с вял дебат съкращенията в армията

Депутатите одобриха с вял дебат съкращенията в армията
Депутатите приеха в четвъртък след вял дебат и слаби критики на опозицията Бялата книга за развитието на въоръжените сили през следващите четири години. 95 народни представители гласуваха "за”, 19 "против”, а 8 се въздържаха.

Според документа общата численост на въоръжените сили на България ще бъде съкратена от 44 100 в момента до не по-малко от 37 000 души в края на 2014 година.

От Коалиция за България обявиха, че не подкрепят Бялата книга, при положение, че не се знае какви са намеренията за компенсиране на намалената численост на армията. Аню Ангелов обяви, че ще съкрати 5700 военнослужещи и около 1300 цивилни. Към момента не е ясно колко от тях ще бъдат реални служители и колко незаети щатни бройки.

Съкращенията са обвързани с цялостно преструктуриране на въоръжените сили.

Депутатът от БСП Ангел Найденов изрази съгласие, че силната армия не е многобройната армия, но пък "една малка и зле въоръжена армия е още по-лош вариант". Той посочи, че преди да се стигне до решение за числеността на въоръжените сили, трябва да се отговори на въпросите за технологичното и техническото обезпечаване. 

Документът предвижда съкращенията да бъдат компенсирани с привличането на до 3000 резервисти. За целта предстои да бъде приет и Закон за резерва, който да влезе в сила от 2012 година.

Александър Радославов (Коалиция за България) пък се обяви за модернизация на армията, но при запазване на съществуващата численост. 

В отговор министърът на отбраната Аню Ангелов заяви, че процесът на модернизация не може да започне сега, защото трябва да се изплащат над 256 млн. лв. задължения на предишното правителство. Министърът заяви, че критиките към документа се базират на "измислени доводи".

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов от своя страна смята, че няма нужда от голяма армия. Според него е неоправдано да има три военни университета при положение, че се предвижда редуциране на армията.

Венцислав Лаков от "Атака" пък обвини предишните три правителства за състоянието, в което се намира армията. "Дано не се наложи да пишем Червена книга за българската армия", посочи бившият журналист.

В рамките на дебата от ГЕРБ посочиха, че Бялата книга запазва всички социални права и придобивки на военнослужещите.

Споделяне

Още по темата

Още от България