Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Депутатите одобриха съдебната стратегия в скопен вариант

ГЕРБ и РБ изненадващо бламираха министър Иванов и приеха поправката "Миков", според която ВСС остава постоянно действащ

5 коментара
сн.: БГНЕС

Внушително мнозинство в парламента подкрепи стратегията за съдебна реформа, но в ревизиран вариант, който може да подкопае плановете за реформиране на Висшия съдебен съвет (ВСС), считан за ключов фактор в цялата реформа.

Стратегията, внесена от Министерския съвет, бе приета в сряда със 173 гласа "за”, 4 "против” и 18 "въздържал се", след като промененият проект бе подкрепен от всички партии без "Атака" и депутатите на Бареков от Българския демократичен център. Знаков глас "за" даде и депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Преди това отпадна едно от най-важните предложения в документа. Това стана по искане на лидера на БСП Михаил Миков, който в неформални разговори е убедил ГЕРБ и Реформаторския блок.

Стратегията предвиждаше разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска колегия, които да действат на сесиен принцип, а да не са постоянно действащ орган, както е в момента. Според поправката "Миков", която в крайна сметка бе окончателно одобрена, съветът ще продължи да работи като постоянно действащ орган.

С вота си в сряда депутатите показват пред Брюксел и западните партньори, че са за дълбоки реформи, които да изтръгнат съдебната власт от прегръдките на корупцията. Тази демонстрация бе предречена от правосъдния министър Христо Иванов, който преди ден коментира: "Стана неприлично да си противник на съдебната реформа". Вероятно с идеята да се впишат в рамките на приличието и антикорупционния лагер, ръководствата на прокуратурата и ключовите съдилища ентусиазирано подкрепиха стратегията на Иванов в края на м.г.

Администратори или магистрати?

Венецианската комисия и Консултативният съвет на европейските съдии вече препоръчаха мнозинството от членовете на ВСС да са магистрати, избрани от магистрати. При постоянно действащия ВСС членовете му не са магистрати, а обикновени администратори, избрани от магистрати.

Няма спор и по аргумента, че много малко магистрати, които се интересуват от проблемите на системата, биха се кандидатирали за членове на ВСС. Съдиите, които са посветени на работата си, трудно ще се мотивират да замразят кариерата си, за да администрират съдебната власт 5 години. Последният аргумент е, че влезли веднъж във ВСС като администратори, членовете на съвета започват да се откъсват от магистратската работа.

Въпреки тези аргументи обаче, както ГЕРБ, така и Реформаторският блок предпочетоха да зачеркнат заложената от правосъдния министър Христо Иванов промяна и подкрепиха Миков. По неофициална информация на Mediapool, в ГЕРБ изначално са били против съдебен съвет, работещ на сесиен принцип, а РБ били разделени по въпроса. "Министър Иванов не успя да ни убеди в правотата на предложението си и затова не го подкрепихме", обясниха депутати от блока.

Според ревизирания варинат парламентът одобрява актуализираната стратегия, като се ангажира "да продължи дебата за повишаването на качеството и ефективността на ВСС като постоянно действащ, да засили ролята на Инспектората към ВСС, да се завишат изискванията към кандидатите за административни ръководители и да не се допускат до участие магистрати - участници в организации с непубличен характер".

Освен това бе прието, че "стратегията е основа на анализ на конституционната рамка за съдебната власт".

Кунева: Нищо не е завинаги

Да направим една добра съдебна система, апелира от парламентарната трибуна вицепремиерът по координация на европейските политики Меглена Кунева.

"Вероятно няма един-единствен модел. Дали ще е постоянен, дали ще е временен – да видим дали това е най-добре и най-важно за България”, каза тя.

Важно е диалогът да се води спокойно и да се претеглят всички аргументи, допълни Кунева. "Нищо не е завинаги. Всички сме с желание да създадем съвършената съдебна система, но понякога трябва да си припомним една английска поговорка, че перфектното е враг на доброто”, заключи тя.

Христо Иванов: Искаме подкрепата на възможно най-много партии

От своя страна правосъдният министър заяви, че трябва да посрещнем този "отрезвяващ и негативен" доклад на ЕК, който предстои да бъде оповестен до края на месеца, не отново сочейки с пръст един друг кой е виновен. Докладът трябва да ни свари в момент на говорене какво да направим, за да излезем от това положение, призова той.

"За нас вероятно щеше да е много по-лесно Министерският съвет да приеме тази стратегия, да я отчетем пред Брюксел, след това да дойде негативният доклад на ЕК и ние да кажем, че сме свършили това, което е можело през тези месеци, а виновни за негативния доклад са предишните", каза Иванов и добави, че в духа на българските политически вкусове и нрави, това е било най-лесният подход.

Той подчерта, че въпреки ограниченото време до 28 януари, когато се очаква докладът на ЕК, от правосъдното министерство все пак са решили да внесат стратегията, за да получат подкрепата на максимално широк спектър от партии.

"Нашата цел не е да вържем ръцете на парламента и да му наложим някакви предварителни решения, очевидно е, че крайното решение по законодателната рамка ще бъде взета от Народното събрание", изтъкна Иванов.

Той призова депутатите да подкрепят документа и да покажат готовност за евентуални конституционни поправки в модела на ВСС, "защото е ясно, че този орган показа определени дисфункции през годините".

ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт и АБВ заявиха, че напълно подкрепят стратегията.

"Редно е да кажем, че не всички магистрати в съда и другите органи са гнили ябълки. Лошо е, когато гнилите ябълки създават облика на правосъдната система”, заяви Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Според Радан Кънев (РБ) пък целта на реформата е "част от нас да влязат в затвора". "Надявам се тези, които се чувстват застрашени, да гласуват против, а не въздържали се", заяви той.

В крайна сметка "против" гласуваха само част от "Атака" и БДЦ. БСП и ДПС подкрепиха стратегията, с модификацията на Миков. Символен бе гласът "за" и на депутата и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски.

"Навярно вече бащин грях изкупвате"

След гласуването Mediapool се опита да разбере от Пеевски защо подкрепя стратегията и какво одобрява в нея. Той отговори, че се солидаризира с изказването на председателя на ДПС Лютви Местан. Запитан дали има политическо влияние в съдебната система, Пеевски обясни, че няма какво повече да каже и че лидерът на движението е развил всички тези.

"Това не е реформа, а партийна самоцел", обяви лидерът на ДПС Лютви Местан. "Основите на съдебната система, за реформирането, на която не чухме политическа сила, която да се обявява против, като обща необходимост, са заложени в конституцията и в Закона за съдебната власт. Почти всички партии в това Народно събрание имат отношение към състоянието на съдебната власт, а особената силната ангажираност с реформата на някои политически сили може да се обясни с препратката от трагедията "Антигона" на Софокъл"-"Навярно вече бащин грях изкупвате", заяви Местан.

"Ние няма да позволим на никого да се подаде на изкушението да обвинява или лансира инсинуации, че ДПС е против съдебната реформа. Няма да позволим ДСП да бъде обвинявана, че слага прът. Надявам се да имаме достатъчно време да докажем, че по време на обсъждане на конкретните законодателни стъпки, ДПС ще продължи да подкрепя това”, добави съпартиецът му Четин Казак.

По думите му стратегията все още не е придобила вида на документ, който съдържа безспорни ангажименти.

Като основна критика в първата част Казак постави предложението за връщане назад към положение, което е било преодоляно преди години - превръщане в организацията на ВСС на непостоянно действащ орган. "Какви са мотивите? Защо трябва да се върнем назад, запита депутатът.

Стана ясно, че ДПС не подкрепя и разделянето на ВСС на две самостоятелни колегии, защото това противоречало на конституцията.

От БСП подкрепиха целите на стратегията, но обявиха, че не е готова за пленарна зала.

Кадровици на Темида смятат, че целта е да бъдат подменени

Според членове на ВСС стратегията за съдебна реформа цели основно да подмени персоналния състав на съдебния кадрови орган. Ясен Тодоров, Каролина Неделчева и Милка Итова разкритикуваха първоначалното намерение за превръщането на ВСС от постоянно в непостоянно действащ орган.

"Аз наистина оставам с усещането, че целта е да бъде подменен персоналният състав на съвет", коментира пред репортери шефът на етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров.

"Какво, ако ВСС стане непостоянно действащ? Работата му ще стане по-ефективна и по-прозрачна", опонираха критиците на стратегията от ВСС, които освен това са против разделянето на ВСС на колегии, защото не било ясно с какво това ще допринесе за независимостта на съдебната власт.

За самата реформа Тодоров отново подчерта, че във ВСС са за съдебна реформа с конкретни стъпки, които са внесли в Министерството на правосъдието още преди близо две години. Стратегията, одобрена в сряда, обаче е различен документ, след като претърпя сериозни корекции по времето на служебното правителство, в което министър на правосъдието бе Христо Иванов.

За създаването на помощно звено "Интегритет" Ясен Тодоров посочи, че такова звено в "някакъв добър вариант" много би подпомогнало работата на ВСС. "Но идеята това звено да проверява банкови сметки и личния живот на магистратите - мисля, че доста дълбоко навлизаме в една сфера, която е опасна и пълна с подводни течения", каза той по повод идеите на Кунева и Иванов за институция по румънски образец, която да действа като "куче-пазач" на съдебната система.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Borisov
  #5

  и тази реформа като всички останали - 25 години имитация

 2. Ганьо Сомов
  #4

  Поправката "Миков" цели единствено да е прът в колелото на поредното стартиране на "съдебна реформа". Трябва да бъде съвършено ясно, кой ще задава тона и кой ще води хорото. Успокоиха ВСС, че няма да им развалят рахатлъка. Ще има промени, но едва когато им изтече мандата. Въобще старата песен от "нов" хор, но всичко си остава каквото каже диригента.

 3. ИстинскоИме
  #3

  Авторката защо реши, че най-важното е ВСС да не е постоянно действащ орган? Да не би преди време като беше на този принцип да имаха огромни успехи? Нали избраха Борето и Косьо с такъв състав?? И какво стана? Олигархията пак ще си пазарува места. На Нела Куцкова тъпизмите ли преповтаряте, Паунова????

 4. ss
  #2

  Министърът през цялото време мрънкаше, а Председателя на правната комисия заекваше и двамата очевидно не знаеха нито каквор нито как ще реформират...

 5. Jivko Ivanov
  #1

  Има грешка в началото на текста. Би трябвало да е "депутатите на Ковачки от БДЦ", понеже той си ги напазари да са лични слуги на управляващите.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.