Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Депутатите одобриха свръхдефицита в бюджета

Владислав Горанов обеща догодина финансите да влязат в рамките

2 коментара
Владислав Горанов също не харесва актуализацията на бюджета, но обяви, че тя е нужна на страната, сн. БГНЕС

Временната парламентарна бюджетна комисия одобри в четвъртък предложената от новия кабинет на Бойко Борисов актуализация на бюджета за 2014 г., предвиждаща свръхдефицит от 3.7 процента от брутния вътрешен продукт. С гласовете на 13 депутати, петима "въздържали се" и нито един против, комисията прие мотивите на финансовия министър Владислав Горанов, че така ще може държавата да се разплати на фирмите, което ще е в помощ на икономиката, и ще "узакони плащането на сметката", натрупана от правителството на Пламен Орешарски. Горанов също така обеща бюджетът за 2015 г. да е в рамките на разрешения от Европейския съюз дефицит от 3 процента и дори под него.

Одобреният проект влиза за гласуване на първо четене в пленарна зала във вторник.
    
"Чува се от различни страни да свалим дефицита под 3 %, да свием разходите - да и ние го искаме и ще го направим, но сега държавата трябва да бъде коректен платец”, каза Владислав Горанов по време на дискусията в комисията. Той призна като порочна прилаганата от предишни кабинети, включително предишния на Борисов, в който той бе зам.-финансов министър, практика да се бави връщането на ДДС. Министърът похвали кабинета "Орешарски", че е променил това и обеща да продължи бързото изплащане на дължимите от държавата на фирмите пари.

Горанов разясни, че в актуализацията са предложени стъпки за намаляване на разходите там, където е възможно, решаване на най-неотложните проблеми в отделни системи и текстове, свързани с преодоляване на неблагополучията в банковата система от лятото.

"Необходимо е осигуряването на нужното финансиране, така че държавата да гарантира, че в началото на декември всеки български гражданин, който е бил вложител в КТБ, ще си получи достъп до средствата”, заяви Горанов.

"Можеше да не внесем актуализация, тогава държавата щеше да спре да плаща. Сега узаконяваме сметката, но не на новото правителство. Свръх дефицитът не е виждането ни за фискалната позиция, неизпълнението на приходите също, но сме длъжни да узаконим случващото се през изминалата една година", каза още министърът.

Той обясни, че ако приходите в бюджета до края на годината се окажат по-големи от очакваното, те ще бъдат насочени към намаляване на планирания дефицит от 3.7%, който застрашава страната ни от наказателна процедура на Еврокомисията.

"Ако успеем да свием дефицита под 3.7%, то дефицитът на начислена основа ще падне под 3.5% и тогава ще имам аргументи за защита на България пред Еврокомисията за нестартиране на процедура за свръхдефицит", смята Горанов.

По думите му проблемът с бюджета за 2014 г., изготвен от кабинета "Орешарски" е в твърде оптимистично планираната приходна част на бюджета. Това бе коментирано и от редица бизнес организации в края на миналата година при дискусиите за финансовата рамка за тази година.

По думите на Горанов, приходите, предвидени от предишното правителство, е можело все пак да се изпълнят, но при сериозни ,усилия, които не са били положени. "Резултатът е над 1.060 млрд. лв. по-малко приходи, отколкото министър Чобанов беше предложил. Не можаха да се овладеят и проблемите в здравеопазването. Прие се Закон за МВР, финансово необезпечен, който разду разходите в системата на МВР”, посочи финансовият министър.

Той обясни още, че му е трудно да защитава внесената актуализация на бюджета, защото тя не отразява нито едно от вижданията му за начина, по който трябва да се управляват публичните финанси.

"Този законопроект го внасяме само за да отразим виждането си как трябва да се прави политика - честно, консервативно. И пазейки държавата като коректен платец. Ако нямахме идея, че натрупаните проблеми в отделните системи трябва да бъдат решени и финансирани, нямаше да внесем такава актуализация”, посочи Горанов.

При обсъждането депутатът от БСП Румен Гечев направи забележка, че липсват обяснения какво е довело до неизпълнение на приходите и допълни, че по негова информация има значително подобрение на постъпленията в хазната през 2014 г спрямо 2013 г.

Според одобрената ревизия на бюджета МВР ще получи допълнително 125.7 млн. лв., нужни му за издръжка, след като предишният парламент прие законови поправки, увеличаващи заплатите и осигуровките в системата, но без за това да бяха предвидени средства в бюджета.  Оптимизирането и преструктурирането на разходите на МВР може да се осъществи единствено чрез структурирани реформи в министерството, което не може да се случи в краткосрочен план до края на годината, аргументират се от финансовото ведомство.

На Министерството на труда и социалната политика се дават допълнителни 50 млн. лева, от които 36 млн. лева за помощи за домакинства, за програми за заетост и за гарантиране изплащане на социалните помощи в системата на социално подпомагане и 14 млн. лева за издръжка на дейностите по изпълнение на основните функции на министъра на труда и социалната политика.

Министерството на здравеопазването получава 24.2 млн. лв. заради недостиг на пари за психиатричната помощ, хемодиализа, лечението на болни от ХИВ/СПИН, финансирането на спешната помощ, както и за финансово подпомагане на лечебни заведения за болнична помощ в отдалечени и труднодостъпни райони, в които липсата на здравни звена представлява сериозен риск за населението.

За зимно поддържане са дават 13 млн. лв., а други 3.4 млн. лв. се предоставят на регионалното министерство за отчуждаване на имоти и разплащане на дейности по приоритетни инфраструктурни проекти.

На земеделското министерство се отпускат 16.4 млн. лева за разплащане на сключени договори от нейни агенции.

ВСС ще получи 10 млн. лева за изплащане на възнагражденията на съдебни заседатели и за изплащане на дължими обезщетения по Кодекса на труда, а правосъдното министерство – 5 млн. лв., за издръжка на затворите и за охрана на магистрати.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Иван Асенов Стоянов
    #2

    Трябва да се показва коя партия как гласува, та тези, които "помнят повече от 3 дни" да решават като му дойде времето как да гласумат на избори.

  2. boby1945
    #1

    Ще поживеем ще видим, какъв е прихода какъв е разхода.....

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.